Video: Alaska saare rannaalale on kogunenud tuhanded morsad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morsad
Morsad Foto: Youtube

USA ookeani ja atmosfääri administratsioon edastas hiljuti fotod ja video, millel on näha Alaskal Tšuktši meres asuval saarel suurt hulka morskasid.

Umbes 10 000 morska on kogunenud merejää sulamise tõttu rannaalale, edastab Yahoo News.

Kui 12. septembril võis seal olla 2000 – 4000 morska, siis septembri lõpuks oli loomade arv kerkinud umbes 10 000 morsani.

Morski leidub rannal ühe kilomeetri pikkusel alal.

Teadlaste sõnul võib selline morskade suur arvukus tekitada ohuolukordi. Täiskasvanud loomade all võivad hukkuda haavatavad ja väiksed noorloomad.

USA kalandus- ja jahindusamet püüab selliseid juhtumeid ennetada. Amet teeb morskade kogunemiskoha lähedal asuvas küla elanikega koostööd, et keegi ei läheks loomade kogunemispaika.

Nii inimesed kui ka üle lendavad lennukid ja helikopterid võivad morskade seas paanika tekitada ning siis võib tekkida massipõgenemine, milles noorloomad võivad hukkuda.

2011. aastal oli morskade kogunemisel veelgi enam isendeid. Teadlaste andmetel mahutas end lühikesele rannaalale siis 30 000 looma.

Morsk (Odobenus rosmarus) on Arktika suurim loivaline. Isaste kehapikkus on kuni 4,1 meetrit ning kehakaal kuni 1,8 tonni, emased on väiksemad. Morski tuntakse nende kahe suure ülakihva poolest. Isastel on need kuni 60-sentimeetrised.

Teadlased seostavad morskade kogunemist kliimasoojenemise ning jää sulamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles