Oliver Stone: Hitler on lihtlabane patuoinas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Stone
Oliver Stone Foto: Reuters / Scanpix

Vastuolulise filmirežissööri Oliver Stone´i arvates on natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler ajaloo patuoinas.

Stone, kes varem on välja käinud mitmeid konspiratsiooniteooriaid ja ülistanud oma filmides vägivalda, tegi nüüd uue dokumentaalfilmide seeria, kus ta lahkab ajalooliste isikute nagu Adolf Hitleri ja Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini osa ajaloos, kirjutab The Telegraph.

«Ajalooga ei saa tegeleda, kui sa ei tunne mitte mingisugust empaatiat isiku vastu, keda sa tegelikult vihkad. Isikuid ei saa hinnata mustvalgelt, kas hea või halb,» on Stone´i seisukoht.

Stone´i arvates on Hitler lihtlabane ajaloo patuoinas ja seda temast teha oli väga lihtne.

«Hitler oli mitmete ajalooliste tegude saadus, kuid ka põhjus ja tagajärg,» selgitas filmitegija.

Stone´i sõnul ei mõista paljud Esimese ja Teise maailmasõja vahelist seost.

Režissöör jätkas, et ta tegi dokumentaalfilmi, et inimeset teadmisi avardada ning näidata, kuidas natsipartei ja USA suurfirmad omavahel seotud olid.

Stone´i kinnitusel ei tahtnud ta lihtsalt mõista ajaloolisi isikuid, keda ta vihkab, vaid paljastada fakte, mis mõjutasid ka USA saatust.

Dokumentaalfilmide käsikirja autor, ajalooprofessor Peter Kuznick lisas, et filmiseeria ei näita Hitlerit positiivses valguses, vaid kirjeldab teda kui ajaloolist fenomeni, mitte meest, kes kerkis mitte kuskilt järsku esile.

Stone`i selgitusel oli Saksa sõjamasina vastu võitlemisel kõige tugevamaks jõuks Stalin ning ta uurib dokumentaalfilmis miks see nii oli.

Stone`i sõnul võivad teda selle ajaloolahkamise eest konservatiivide rünnakud ees oodata.  

63-aastane Stone on võitnud Oscarid filmide «Platoon» ja «Born on the Fourth of July» eest. Lisaks on tal Vietnami sõjas osalemise eest Purple Heart orden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles