Rootsi arstid: D-vitamiini puudus võib tekitada autismi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi arstid: liigne päikesest hoidumine tekitab D-vitamiini puuduse, mis omakorda võib põhjustada lastel autismi
Rootsi arstid: liigne päikesest hoidumine tekitab D-vitamiini puuduse, mis omakorda võib põhjustada lastel autismi Foto: SCANPIX

Rootsi arste teeb murelikuks see, et inimesed on ühe enam UV-kiirguse kartuses hakanud ennast ja oma lapsi päikese eest hoidma.

Rootsi arstide Susanne Bejeroti ja Mats Humble arvates võib enda liigne päikese eest kaitsmine tekitada organismis D-vitamiini puuduse, kirjutab Dagens Nyheter.

Arstide kinnitusel on lapseootel emade D-vitamiini puudus see, mis lapsele autismi põhjustab.

Bejerot ja Humble jätkasid, et päikese eest liigse varjumisega seoses kasvab ka autismi juhtude arv.

Arstid tõid näitena Somaalia päritolu laste uuringu. Nii näiteks on autism palju enam levinud Rootsis elavate somaali laste kui Somaalias elavatel laste seas.

Bejerot ja Humble jätkasid, et Norras elavate pakistaanlaste ja Taanis elavate araablaste kohta kogutud informatsioon toetab nende arvamust.

Arstid lisasid, et laste autismi ei tekita siiski ainult D-vitamiini puudus, vaid ka mitmed muud tegurid, nagu kasvukeskkond ja toitumine.

Rootsi arstide sõnul tuleks lapseootel naisi hoiatada päikese eest hoidumise ohtude eest.

Viimastel aastatel on aga üha enam räägitud ka liigse päevitamise kahjulikkusest ja selle tagajärjel tekkivatest haigustest nagu näiteks nahavähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles