Pärnut väisab vanade kaartide omanik

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detail ühest kõige vanemast kaardist, mis näitusel eksponeeritud.
Detail ühest kõige vanemast kaardist, mis näitusel eksponeeritud.

Pärnu uue kunsti muuseum kutsub kohtuma väga vanade merekaartide kogu omaniku Karl-Christian Bergmanniga, kes tuleb selleks puhuks Saksamaalt Berliinist Pärnusse.


Juba 11. detsembrist on muuseumis avatud näitus "Kui meri oli meestel põlvini ...", kus näeb näituse kuraatori Mark Soosaare teatel peale Bergmanni haruldaste maa- ja merekaartide kogu põnevaid dokumente ja esemeid kuulsate Pärnu meresõitjate Mihkel ning Robert Kurgo eluteelt.

Bergmann jagab sel reedel kell 15 seletusi käsitsi joonistatud Liivi lahe kaartide kohta, mis pärinevad alates 1561. aastast. Näituse vanimal rannikukaardil on Kihnu, Sorgu, Manija ning Ruhnu saar ühesuurused maalapid keset laintevoogusid, sest kaart on joonistatud meremeeste jutustuste järgi.

Neist kõige väiksem - Sorgu ehk Sorksholm - on kaardil eriti suureks joonistatud ühel lihtsal põhjusel. Selleks on saarekese asukoht, mis lubas tal olla hansalaevadele teetähiseks, Pärnu linna merevärava vahipostiks, teadis Soosaar.

Näitus on avatud jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles