Kumus näeb näitust Anton Starkopfist

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Starkopf oma ateljees Tartus 1945. aastal.
Anton Starkopf oma ateljees Tartus 1945. aastal. Foto: Kumu

Neljapäeval, 21. jaanuaril kell 18 avatakse Kumu kunstimuuseumis näitus "Anton Starkopf. Eesti skulptuurilegend" sarjast "Modernismiaja klassikud".


Anton Starkopfi (1889-1966) looming on oluliselt mõjutanud modernistliku skulptuuri arengut 1920.-30. aastate Eestis.

Starkopf tõi eesti skulptuuri uuenduslikke ainevaldkondi ja saksa ekspressionismist mõjutatud figuurikäsitluse ning oli Eesti esimese rahvusliku kunstikooli Pallas üks asutajaid 1919. aastal.

Näituse koordinaatori Juta Kivimäe teatel hõlmab näitus ligi 70 skulptuuri ja 80 joonistust eri kunstikogudest.

Näitusel on esindatud Starkopfi kõik loomeperioodid ja mitmes materjalis teostatud tööd. Võib imetleda ekspressionistlikku 1920. aastate skulptuuri, elegantseid art déco'likke pronksskulptuure, monumentaalset graniiti ja skulptorijoonistusi Starkopfi noorusaastatest. Näitust saadab meistrist loodud film aastast 1966 ning slaidiprogramm hauasammastest ja monumentidest.

Ulatuslikum ülevaade meistri loomingust oli Tallinnas viimati tema isikunäitusel Tallinna kunstihoones 1961. aastal.

Näituse raames linastuvad Kumu auditooriumis 8. märtsil kell 18 filmid "Pronksiaeg" (režissöör Peter Brambat, käsikiri Juta Kivimäe ja Peeter Brambat, 2002) ja "Armsad idealistid Signe ja Arseni Mölder" (režissöör Rein Raamat, käsikiri Juta Kivimäe, 2007) ning 5. aprillil kell 18 film "Kolm kujurit" (režissöör Mark Soosaar, 2005).

Näituse kuraator on Ahti Seppet, Kumu-poolne koordinaator Juta Kivimäe ning graafiline kujundaja Külli Kaats.

Näitus on avatud 30. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles