Kes on transseksuaal?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Aak
Angela Aak Foto: Indrek Galetin

Lühidalt öeldes on transseksuaal inimene, kelle sooidentiteet tema bioloogilisest soost erineb.


Transseksuaali ei tohiks segamini ajada transvestiidiga, kes vaid aeg-ajalt vastassoole harjumuspärastesse rõivastesse riietub. Transseksuaal tahab enamasti jäädavalt muutuda ning võimalusel ka teeb seda, muutes oma välimust ja läbides soovahetusoperatsiooni.



Transseksuaalse Ameerika teadlase Lynn Conway hinnangul kiputakse transseksuaalsete inimeste arvu sageli alahindama. Tema andmetel elab ainuüksi Ameerika Ühendriikides kuni 40 000 soovahetusoperatsiooni läbi teinud naist ning tuhanded on soovahetuse ootel.



Conway arvates on eriti segased numbrid edukate naiste osas, kes on läbi teinud täieliku muutuse. Nad on oma mineviku selja taha jätnud ning ei räägi sellest kellelegi.



Ka kirjutab ta oma kodulehel, et arvestuslikult sünnib iga 250 kuni 500 poisslapse kohta üks transseksuaal. Conway võrdleb, et transseksuaalsust esineb rohkem kui kaks korda sagedamini kui sklerosis multiplexi, ajuhalvatust või huule-suulaelõhet.



Rahvusvaheliselt tuntud transseksuaaliks on näiteks lauljatar Dana International, Eestist Angela Aak ja Kristel Regina Sitz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles