Paks lumi takistab jäätee avamist

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee. Foto on illustreeriv.
Jäätee. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Paks lumi ei lase jääl pakseneda, takistades Rohuküla-Vormsi ja Haapsalu-Noarootsi ametliku jäätee avamist, kirjutas

Lääne Elu

.


Kuni 20 cm paksune koheva lume kiht ei lase külma jääle ligi. Lume all on omakorda 5-10 cm paksune lörtsikiht, mis jääd pehmemaks teeb. Lääne regionaalse maanteeameti teehoiu peaspetsialisti Urmas Robami sõnul on see põhjus, miks jääkiht ei paksene. „Kohati on tunne, et jää läheb õhemaks," ütles ta.

Lörtsikihi teket jääle selgitas Robam jää tekkimisel olnud madala veeseisuga, mistõttu veetaseme tõus kalda äärest ja pragudest jää peale vett surub.

Ametliku jäätee avamist tänavu talvel Robam ei välista, tema hinnangul oleks parim võimalus, kui tuul lumikatte jäält ära puhuks või vahepeal sula teeks ja külm jääle ligi pääseks.

Jääolud on aga õnnetumad Vormsi ja Rohuküla vahel, kus on jää kohati vaid 15 cm paks. „Mitte mingil juhul ei tasu praegu jääle minna," toonitas Robam, „suvalises kohas jääl autoga sõita on ülimalt ohtlik ja võib lõppeda traagiliselt."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles