Maailma kõige inetum kala?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psychrolutes marcidus
Psychrolutes marcidus Foto: wikipedia. org

Ida-Austraalia vetes elavat Psychrolutes marcidus` t peetakse ta välimuse tõttu maailma inetuimaks kalaks.

Teadlased hoiatasid, et seda kurva näoga kala ohustab väljasuremine, kirjutab Daily Mail.

Psychrolutes marcidus  elab umbes 800 meetri sügavusel ja selle tõttu on raske teda uurida. Teadlase sõnul on nimetatud kala elukeskkonnas rõhk mitu korda kõrgem kui veepinnal. Selle tõttu ei kata ta keha tavapärane kaladele omane nahk, vaid ta kehapind meenutab sültjat massi. Selle tihedus on vee tihedusest pisut väiksem. Selline keha lubab kalal vees hõljuda, ilma et ta peaks ujumisele energiat kulutama. See kala toitub temast mööda ujuvast planktonist ning väikestest meretaimedest ja loomadest.

Psychrolutes marcidus kasvab kuni 30 sentimeetri pikkuseks.

Teadlaste sõnul on nende kalade arvukus vähenema hakanud põhjatraalimise tõttu.

«Austraalia vetes kaitstakse küll koralle, kuid mitte seda ebatavalist kala, keda leidub vaid seal,» nentisid zooloogid.

Uurijate sõnul on paljud merealad veel läbiuurimata. Üheks uurimata alaks on ka Psychrolutes marcidus´e elupaik, mis on ülekalastamise tõttu hävimisohtu sattunud. Kui looduskeskkond hävineb, kaovad ka seal elavad liigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles