«Meie» vormis kõnelejate kooselu on õnnelikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Meie» on kooselus tähtsam kui «mina».
«Meie» on kooselus tähtsam kui «mina». Foto: Caro / Scanpix

Tuleb välja, et see, millises vormis me kõneleme, mõjutab ka meie suhteid. Millist vormi kasutad sina kõige sagedamini - «mina» ja «sina» või «meie»?


Kalifornia Berkeley ülikooli professori Robert Levensoni sõnul on individuaalsus oluline väärtus, kuid paarisuhtes on targem sellest pisut loovutada, kirjutab Apotheken Umschau.



Psühholoog koos oma meeskonnaga pani tähele, et abieluinimesed, kes tihti «meie» vormis kõnelevad, elavad harmoonilisemalt kui teised, kes vesteldes sagedamini isiklikult seisukohalt juttu alustavad.



Teadlased võtsid vaatluse alla kesk- ja vanemaealised paarid, kes omavahel abieluprobleemidest vestlesid. Nad tegid kindlaks, et inimestel, kes kasutasid rohkem asesõnu nagu «meie», «meie oma» või «meid», esines vähem psühholoogilist stressi ning nad suhtusid üksteisse respektiga.



Abieluga vähem rahul olid aga inimesed, kelle kõnes esines tihedamini sõnu «mina» ja «sina».



Pandi ka tähele, et eakamad paarid rääkisid rohkem «meie» vormis, sest tänu ühisele pikale eluteele, laste kasvatamisele ja ületatud takistustele oli neil ühise identiteedi tunne palju tugevam.






Kommentaarid
Copy
Tagasi üles