Kass, kes oskab surma ette ennustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rhode Islandi vanadekodu kass Oscar
Rhode Islandi vanadekodu kass Oscar Foto: AP / Scanpix

USAs Rhode Islandil Providence`is asuvas vanadekodus elab kass, kes oskab surma ette ennustada.

Oscari-nimelisel kassi hüüdnimed on Karvane vikatimees ja Neljajalgne surmaingel, kirjutab Reuters.

Kass tunneb ette, kui keegi eakatest surema hakkab ning ronib siis tema juurde magama.

Vanadekodu personal avastas kassi kummalise omaduse siis, kui loom oli pooleaastane. Nüüd on kass juba viieaastane ning tundnud 50 inimese siit ilmast lahkumist ette.

Kassist avaldati ka artikkel mainekas meditsiiniajakirjas New England Journal of Medecine ning temast ilmub sel nädalal raamat «Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat».

Raamatu kirjutanud arst David Dosa püüab kassi käitumist teaduse abil lahti seletada. Rosa arvates võib kass tunnetada surevas inimeses kas hormoonide või kehalõhna muutust.

Dosa kinnitusel ei ole Oscar kordagi eksinud. Ta tõi näite, et üks eakas oli raskelt haige ja arvati, et ta sureb. Kuid kass ei läinud tema juurde, vaid valis teise patsiendi, kes tundus terve olevat. Kõikide üllatuseks surigi kassi poolt valitu, mitte raskelt haige isik.

Oscari selline tunnetus ja käitumine on ka hirmu tekitanud.

David Dosa sõnul aitab kass surma paremini mõista ja surmahirmust üle saada.

«Oscar oleks nagu hea inimestetundja. Oma raamatus räägin ma ka lahkunute pereliikmetest, mida nemad läbi elavad, kui keegi nende lähedastest kannatab dementsuse all. Loodan, et raamat on selle tõttu helgem, et seal on kass,» selgitas Dosa.

Oscar võeti vanadekodusse esialgu sealseid elanikke rõõmustama. Enamiku arvates saab kass oma ülesandega väga hästi hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles