Miks John Wayne Metsiku Lääne duellid alati võitis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Wayne
John Wayne Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia Birminghami ülikooli teadlased leidsid vastuse küsimusele, miks filmides kauboisid mänginud John Wayne duellid alati võitis, olgugi et ta vastane tõmbas relva enne välja.

Laboratooriumi tingimustes tehtud katsed näitasid, et vastase liigutuse peale reageerinu lõpetab oma tegevuse murdosa sekundit varem, kirjutab Daily Mail.

Metsiku Lääne tingimustes tähendas see seda, et teisena duellides oma püstoli välja tõmmanud kauboi tegi seda kiiremini.

Teadlased uurisid Metsiku Lääne filmidest tuntud olukorda, kus esimesena relva välja tõmmanu sai kuuli esimesena. Uurijad tegid mitmeid simulatsioone.

Vabatahtlikud katsealused pidid katses vajutama nuppudele kiiremini kui nende vastasvõistleja. Mõlema osalise reageeringu kiirust mõõdeti.

«Me ei andnud märku «läks». Katsealused olid olukorras, kus nad ise pidid reageeringu algatajaks olema või siis vastase reaktsioonile reageerima, täpselt nagu filmide relvakangelased,» selgitas uurija Andrew Welchman.

Need, kes reageerisid oma oponendi liigutusele, olid viiekümnendik sekundit oma vastasest kiiremad.

Teadlaste sõnul aitab see fenomen eluohtlikus olukorras ellu jääda.

«Aju selline reageering on elu säilitamise mõttes üsna kasulik,» selgitas Welchman.

Uurijad lisasid, et vastase liigutusele on lihtsam reageerida, kui ise olla reageeringu algatajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles