Tõnis Mägi: võib-olla pole praegu aeg uue «Koidu» sünniks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi
Tõnis Mägi Foto: Mihkel Maripuu

Riigivapi III klassi teenemärk on Tõnis Mägi teine riiklik tunnustus, 1999. aastal autasustati teda Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.


«Oli väga ootamatu - mul üks märk juba on,» ütles laulja aumärgi saamise kohta. «Ausalt öeldes olen natuke jahmunud. Ma ei oska kohe midagi öelda. Aga samas on väga hea meel. Kunagi andis Inglise kuninganna kah biitlitele aumärgid, ega siiski tekkinud erilist küsimust võimu ja vaimu vahekorrast. Nemad võtsid oma aadlitiitli hea meelega vastu.»

«Aga veel parem meel kui enda pärast, on mul selle üle, et Jaak Johanson sai presidendi tunnustuse,» lisas Mägi. (Jaak Johansoni autasustatakse Valgetähe IV klassi teenetemärgiga - toim). «Eks tunnustust vajavad kõik, aga mõnel on seda eriti vaja. Mulle eriti endast rääkimine ei meeldi, ma pigem räägiksin Jaagust. Ja see, mida tema on aastate jooksul (pärimusmuusika edendamises) ära teinud, on kindlasti tunnustust väärt.»

«Koit» sündis ajal, mil enamuse eestlaste tunded, püüdlused ja ihalused olid pööratud ühele asjale, vabadusele. Kas tänapäeva Eestis saaks ka mõni nii märgilise tähendusega teos sündida?

«Praegusel ajal võib küll olla, et igaüks kisub enda poole, nagu luik, haug ja vähk Krõlovi valmis. Võib-olla ei olegi praegu aeg uue «Koidu» sünniks. Ma muidugi loodan, et seda ordenit ei anta mulle ainult «Koidu» eest. Muidu vast kullatakse ühe laulu eest liiga üle. Ma tahaks väga uskuda, et arvesse tuleb ikka mu viimase paarikümne aasta omalooming.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles