Metsümiseja ennustus: külma jätkub veel kuueks nädalaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punxsutawney Phil
Punxsutawney Phil Foto: AP / Scanpix

USA kuulsaim ilmaennustaja, metsümiseja  Punxsutawney Phil ennustas, et talve ja külma jätkub veel kuueks nädalaks.

USAs kogunes 2. veebruaril 13 000 inimest Pennsylvaniasse Punxsutawneysse uurima, kas talv jätkuv veel pikalt või hakkab juba kevad saabuma, kirjutab foxnews.com

Siis tähistatati USAs Groundhog Dayd (küünlapäeva).

Folkloori järgi kestab talv veel kuus nädalat, kui talvituv metsümiseja pesast väljudes varju heidab, kui aga seda ei ole näha, siis saabub kevad varakult. 

«Metsümiseja ennustuse kohaselt kestab talv veel umbes kuus nädalat, sest ta varju oli näha,» sõnas Pennsylvania turismiameti esindaja  Richard Bons. 

Ürituse üks organisaatoritest lisas, et  Groundhog Day tähistamine meenutab rokk-kontserti, sest kohale tuleb suur rahvamass.

«Toimuvad mitmed üritused, mille tähtsaimaks tegelaseks on metsümiseja, kelle järgi seda päeva tähistatakse,» sõnas ürituse üks organisaatoritest.

Kohaletulnute arvates oli Punxsutawney Phili «ennustus» õige.  USA meteoroloogide sõnul võib metsümiseja ennustus 40  protsendi ulatuses täppi minna.

Samas oli ka inimesi, kes küsisid, kas see ennustus kehtib ka Euroopa kohta, kuid sellele metsümiseja vastata ei osanud.

Metsümiseja (Marmota monax) on Põhja-Ameerika suurim oravlane.

Täiskasvanud isend on tavaliselt 40–65 sentimeetrit pikk, saba aga 15 sentimeetrit. Ta kaalub 2 - 4 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles