Ooperimaailma elav legend tipptenor Plàcido Domingo otseülekandes Eesti kinodes

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Placido Domingo
Placido Domingo Foto: AFP / Scanpix

Laupäeval, 6. veebruaril on võimalik Tallinna, Tartu ja Narva muusikahuvilistel osa saada tänapäeva ühe suurima ooperilaulja tipptenor Plàcido Domingo esinemisest, kui otseülekandes New Yorgi Matropolitan Operast jõuab Forum Cinemas kinode ekraanidele Giuseppe Verdi poliitilise sisuga ooper «Simon Boccanegra» .

Lisaks laupäevaõhtusele otseülekandele on võimalik seda ooperit vaadata Tallinnas Coca-Cola Plazas veel ka esmaspäeva 8. veebruari õhtul salvestatud kujul.

«Simon Boccanegra» on Itaalia helilooja Giuseppe Verdi oluline samm muusikalise draama suunas, mis esietendus 1857 aastal Veneetsia La Fenice teatris, kuid unustati seepeale aastateks, sest publik pidas ooperit liialt süngeks. Verdi aga võttis materjali uuesti ette ja töötas ooperi ringi 1880 aastal ja uusversioon nägi rambivalgust 24. märtsil 1881 Milano La Scalas.

Ka tänapäeval mitte just väga sagedasti esitatav ooper sisaldab Verdile omaseid võimsaid meloodiaid koos sügava dramatismiga, mille traagiline süžee kätkeb endas poliitilisi vastasseise ja võimuvõitlust tulenevaid intriige põimituna inimlike tunnetega nagu armastus, inimlikkus, halastus ja leppimine. Ooperi nimirolli näol on helilooja loonud vokaalselt ühe raskeima baritonile mõeldud partii, mis esitab lauljale keskmisest kõrgemaid nõudeid.

Keerulist baritonipartiid laulab Metropolitan Opera Simon Boccanegra etenduses dirigent James Levini juhatamisel ooperimaailma elav legend hispaania tipptenor Plàcido Domingo, kes alustas oma lauljateed samuti baritonina. Plàcido Domingo on laulnud oma juba viiskümmend aastat kestnud karjääri jooksul arvukalt oopereid maailma tuntumatel ooperi ja kontsertlavadel.

Tema repertuaari kuulub 124 erinevat rolli, sisaldades peaaegu kõiki olulisi tenorirolle itaalia ja prantsuse ooperirepertuaarist. Kuna Domingo on otsinud pidevalt uusi väljakutseid, siis on ta laiendanud oma repertuaari Saksa ooperi rollidega ja laulnud ka Wagnerit.

Tema erilist, mitmekülgset ja jõuliselt kõlavat häält, mida iseloomustab dramaatiline toon, on plaadistatud sajakonnale erinevale salvestisele, millest näiteks 7 CD-d on olnud samaaegselt Billboardi plaadimüügiedetabelis väärikal kohal. Kaheksat tema plaadistust on müünud rohkem kui miljon eksemplari ja ta on võitnud koguni üheksa Grammy auhinda klassikalise muusika kategoorias. Laiemale üldsusele on ta kindlasti tuntud ühena kolmest tenorist.

«Suur rõõm on tuua Eesti publikuni otsepildis New Yorgi ooperilavalt sellise suurusjärgu laulja, kes on võlunud oma erilise musikaalsuse ja suure häälega erinevaid põlvkondi muusikasõpru» ütles ooperiülekande tutvustuseks Forum Cinemas linastusjuht Rein Palosaar.

«Kindlasti on see ainukordne võimalus paljudele näha ja kuulda ooperimaailma elavat legendi baritonile kirjutatud osas.»

Verdi ooperi Simon Boccanegra on Metropolitan Opera lavale seadnud itaalia päritolu lavastaja Giancarlo del Monaco. Amelia Grimaldi rollis astub lavale kauni häälega dramaatiline sopran Adrianne Pieczhonka ja Gabriele Adorno osas kuuleb Marcello Giordanit.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles