Märtsis sõidab Hiiumaa liinil lubatud kahe laeva asemel üks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee
Jäätee Foto: Henn Soodla / Pärnu Potsimees

Märtsikuu ühe laeva graafikut lubatud kahe laeva asemel Heltermaa-Rohuküla liinil põhjendavad maavalitsuse ja laevafirma esindajad jäätee olemasoluga, ehkki ametlikku jääteed mandri ja Hiiumaa vahel praegu ei ole.


Hiiumaa ja mandri vahel sõitjaid on ajanud hämmingusse Tuule Laevad kodulehel rippuv märtsikuu graafik, mille kohaselt sõidab Heltermaa-Rohuküla liinil lubatud kahe laeva asemel vaid üks laev iga nelja tunni tagant.



Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo ütles, et sellise graafiku esitas Hiiu maavalitsus ja see on mõeldud jäätee ajaks, mil praamid on pooltühjad. Praegu teatavasti jääteed Hiiumaa ja mandri vahel veel avatud ei ole. «Aga äkki homme juba on,» avaldas Leedo arvamust.



Väinamere Liinide juht Urmas Treiel lisas, et tal on andmed, et kõnealune jäätee avatakse selle nädala jooksul ning seni saavad hiidlased kasutada Hiiumaa ja Saaremaa vahelist jääteed. Küsimise peale, miks pole internetis märget, et praegu seal rippuv märtsikuu graafik on ajutine ja kehtib ainult jäätee toimimise ajal, lubas Treiel sellekohase teate kohe üles panna.

Treieli sõnul kehtib ühe praami graafik ainult jäätee ajal ja kui sellega midagi juhtuma peaks, näiteks mõni auto läbi jää kukub või vesi jää peale tuleb, siis on ka teine laev kohe valmis sõitma hakkama.

Ülejäänud aja hakkab tema kinnitust mööda olema graafik kahe laeva väljumisega kummaltki poolt iga kahe tunni tagant, nagu on olnud saareelanike soov. «Jutuks olnud kolme tunni graafik tuleb kõne alla ainult poolte vastastikusel kokkuleppel,» lubas ta.

Hiiu maavanem Hannes Maasel ütles omalt poolt, et eraldi jäätee graafik on juba mullu oktoobris kokku lepitud ja see saab kehtida üksnes talvetee olemasolul.

Hiiumaa ettevõtjate liidu tegevjuhti Tanel Malki need selgitused ei rahuldanud. «Selline graafik on tuima näoga üles pandud pooleteiseks kuuks ja kusagil pole märget, et see kehtib ainult jäätee ajal,» lausus ta.

Jäätee on tema sõnul Hiiumaad mandriga ühendanud tavaliselt ainult märtsi esimesel poolel, vahel harva ka mõni päev kauem, aga praegune graafik on koostatud 4. aprillini.

Malk lisas, et Saaremaa kaudu sõitmine ettevõtjaid absoluutselt ei rahulda, sest selleks kulub palju aega ja kütust. Praegusi laevafirma juhtide selgitusi nimetas ta hiidlaste lollitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles