«Keisri hull» on viimast korda laval

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala pühendab oma viimase «Keisri hullu» etenduse Jaan Krossi 90. sünniaastapäevale, mis on 19. veebruaril.
Ugala pühendab oma viimase «Keisri hullu» etenduse Jaan Krossi 90. sünniaastapäevale, mis on 19. veebruaril. Foto: Leini Kõrtsini

Ugala suurel laval jõuab 10. veebruaril viimast korda publiku ette draama «Keisri hull», mille aluseks on eesti kirjandusklassiku Jaan Krossi samanimeline romaan.


See lavastus on Ugala repertuaaris olnud neli hooaega.


«Keisri hull» on teos, mis pakub avastamiseks ajaloolisi seiku ja tegelikkuses elanud inimeste lugusid, mille kaudu avaneb igaveste probleemide ja üldinimlike kategooriate üldistus.



Loo keskmes on aadlimehe Timotheus von Bocki isepäine isiksus ja dramaatiline elukäik. Toonases kõrgemas seltskonnas liikunud ning Vene tsaari enese usaldusaluste hulka kuulunud mees šokeeris ühiskonda mitme mõeldamatuks peetud käiguga. Lastes end juhtida südamest, abiellus ta orjarahva hulka kuuluva neiuga. Pidades tähtsaks ausust, julges ta tsaarile välja öelda kõik, mida pidas tolle tegemistes taunimisväärseks.



Loomulik, et tollases riigis ei võinud säärane mees olla muud kui hull, kelle osaks on vangla ja pagendus. Murdumatu ja oma missioonile ning perele truuks jäänud von Bocki viimased eluaastad möödusid Põltsamaa külje all Võisiku mõisas.



2006. aasta sügisel publiku ette jõudnud «Keisri hullu» lavastajad on Peeter Tammearu ja Jaak Allik. Peeter Tammearu kehastab ka loo peategelast Timo­theus von Bocki.



Ugala pühendab oma viimase «Keisri hullu» etenduse Jaan Krossi 90. sünniaastapäevale, mis on 19. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles