Miks mehed petavad?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehi sunnivad kõrvalehüppeid tegema eelkõige emotsionaalsed puudujäägid.
Mehi sunnivad kõrvalehüppeid tegema eelkõige emotsionaalsed puudujäägid. Foto: Panther Media/Scanpix

Mis sunnib mehi kõrvalehüppeid tegema - kas tüdimus, igavus, seiklusejanu või lihtsalt loomalik instinkt? Proovime sellele allpool vastuse leida.


Abielunõustaja M. Gary Neuman jättis kõrvale varasemad uuringud, kus truudusetuse tagamaid vaadeldi peamiselt naiste vaatenurgast, ning küsis meeste käest otse, miks nad oma naisi petavad. Tema tähelepanekutest sündis lausa eraldi raamat, mis kannab pealkirja «The Truth About Cheating» (ehk: kogu tõde petmisest), vahendab Redbook Magazine.

Mis siis selgus?

48 protsenti meestest pidas peamiseks petmise põhjuseks emotsionaalset rahulolematust - kas pole üllatav? Pigem on levinud müüt, et mees petab eelkõige seksi pärast. Tegelikult tunnistas vaid kaheksa protsenti meestest, et neid sundis truudust murdma seksuaalne rahuldamatus.

Neumani sõnul rõhutatakse tänapäeval tihti, et meestele piisab õnneks vaid seksist, kuid nii see ei ole. «Mehed on samuti emotsionaalsed olevused. Nad tahavad, et nende naised neid hindaksid ning mõistaksid, kui palju nad pingutavad, et asjad õigesti tehtud saaksid,» selgitas Neuman.

Paraku ei näita mehed oma tundeid nii palju välja kui naised, mistõttu viimased ei märkagi, et mees vajaks natuke tunnustust. Enamik mehi peab õlalepatsutuse lunimist ebamehelikuks ning seetõttu jäävad nende emotsionaalsed vajadused sageli tähelepanu alt välja.

Neuman paneb südamele, et igaüks meist võib luua sellise kooselu, kust ei puudu tunnustus ja hoolivus.

66 protsenti meestest tunnistas, et on end armuafääri ajal süüdlasena tundnud.

Autor heidab natuke valgust truudusetute meeste sisemaailma ning rõhutab, et alati ei ole tegu hoolimatute jobudega. Valdav osa libastunud meestest tunnistas, et poleks uneski arvanud, et nad truudust võiksid murda. Enamik neist soovis ka, et nad poleks seda teinud.

Paraku ei takista süütunne mehi truudust murdmast, sest meestel on kombeks tundeid tagasi hoida ning nendega hiljem tegeleda. Nii et kui mees vannub, et ta ei petaks iialgi, ei tasu loota, et see nii ka läheb. Et abielu töötaks, peavad mõlemad selle nimel vaeva nägema.

77 protsendil truudusetutest meestest on mõni hea sõber, kes samuti naist on petnud.

Suheldes sõpradega, kelle arvates on juhuslikud kõrvalehüpped normaalsed, muudab see petmise n-ö seaduslikuks. Sõnum on ühene: minu sõber on igati lahe sell, kes juhtumisi petab oma naist - juhtub ka paremates perekondades.

Neuman ei arvagi, et naine peaks takistama meest selliste sõpradega kohtumast, kuid ta saab nõuda, et nad rohkem koos aega veedaksid. Eelistada tasub keskkondi, kus kiusatusi on vähem, näiteks spordiüritust või õhtusööki restoranis kuumale klubiõhtule.

On ka teine strateegia: suhelda tihedamini õnnelikult abielus olevate paaridega, kes jagavad samu väärtushinnaguid. Ka see aitab luua keskkonda, mis õnnelikku kooselu toetab.

40 protsenti petjatest kohtas teist naist töö juures.

Sageli võib mehe armukeseks saada keegi mehe töökohast. See on naine, kes kiidab teda, vaatab talle alt üles ning teeb tema saavutuste kohta komplimente. Nõustaja sõnul on just seetõttu eriti oluline, et mees leiaks tunnustust ka kodus.

Kui mees mõne naissoost kolleegi nime kodus tihedamini nimetama hakkab kui mõne meeskolleegi oma, siis võiks naisel häirekelluke helisema hakata.

Vaid 12 protsenti meestest nentis, et nende armuke oli füüsiliselt atraktiivsem kui oma naine.

Teisisõnu - mees ei tee kõrvalehüppeid mitte ilusa keha ja parema seksi pärast. Enamasti petab ta selleks, et täita emotsionaalset tühimikku. Neumani kinnitusel tunneb mees teise naisega sidet ning seks saabub kunagi hiljem.

Kui oled mures mehe võimaliku truudusetuse pärast, siis keskendu rohkem sellele, kuidas muuta suhet armastavaks ja tugevdada omavahelist sidet, mitte treenida keha uute seksipooside katsetamiseks. Kuid pea meeles, et seks on üks viise, kuidas mees oma armastust ja lähedust välja näitab, mistõttu püsib ka see tähtsal kohal.

Vaid kuus protsenti mehi satub voodisse naisega, keda ta alles samal õhtul või päeval kohtas.

Valdav osa meestest tahab naist enne tundma õppida, kui temaga voodisse poeb. Keskmiselt kulub selleks kuu aega.

See tähendab muuhulgas seda, et kui märkad esimesi ohumärke, on sul veel võimalik mehe truudusetust ennetada. Pane tähele enamlevinud hoiatussignaale: ta on tihti kodust ära, ei küsi seksi, alustab sagedamini tülisid või väldib kõnesid.

Sinu kõhutunne käsib sind kindlasti rünnakule asuda, kuid enamasti mees vaid eitab patuseid mõtteid, eriti siis, kui füüsiliselt midagi veel toimunud ei ole.

Suhtenõustaja soovitab siinkohal kontrollida ainukest inimest, keda saab kontrollida - iseennast. Veeda partneriga rohkem aega koos, tunnusta teda ja muuda voodielu elavamaks. Anna talle põhjus sind oma mõtteis esikohale seada.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles