Jamaical on saanud krokodillidest delikatess

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krokodillid
Krokodillid Foto: SCANPIX

Jamaica lõunaosas oli krokodille kunagi väga palju ning nende loomade kujutis on isegi selle riigi vapil.

Nüüd on aga krokodillide arv märgatavalt kahanenud, kuna Jamaical on nende loomade liha ja munad aina populaarsemad, edastab Yahoo News.

Jamaical on krokodillid alates 1971. aastast kaitse all, kuid see ei ole takistanud neid tapmast.

«Kui varem ei olnud kuulda midagi krokodilli liha ja munade söömise kohta, siis nüüd kuuleb seda pidevalt. Neid loomi hukatakse massiliselt,» sõnas Jamaica Lääne-india ülikooli reptiiliteadlane Byron Wilson.

Majandusraskuste käes vaevlevas Jamaicas on krokodillide tapmisest ja liha söömisest kujunenud probleem.

Krokodillide kaitsmisega tegeleva grupeeringu Crocodile Specialist Group sõnul on Jamaical krokodillide arvukus langenud nii madalale, et see ohustab nende säilimist.  

Krokodillide salaküttimine on Jamaical võtnud sellised mõõtmed, et kohalik reptiilide entusiast Lawrence Henriques asutas Cascade`is krokodillide kaitsekeskuse. Ta loodab kohalikke hairida, et nad loobuksid krokodilliliha söömisest.

Kaitsekeskuses on praegu 45 krokodilli, kelle seas on suurimad 3,3-meetrine Stumpy ja 2,4-meetrine Doris.

Henriquesi sõnul kasutavad salakütid krokodillide ligimeelitamiseks hailiha. Tavaliselt on saagiks kuni kahemeetrised krokodillid. Samuti on nähtud salakütte korjamas randadelt krokodillimune.

Krokodilliliha müügist on Jamaical saanud suur äri. Jõukad ostjad on nõus maksma poole kilogrammi liha eest 35 dollarit. Krokodilliliha peetakse ka ravimiks, see pidavat kasvatama seksuaalset iha.

Võrreldes oma Aafrika ja Austraalia sugulastega,  on Jamaica krokodillid häbelikud ja hoiavad inimestest eelmale. Paaritumisajal aga võivad muutuda väga agressiivseks, kui neid ohustatakse.

Alates 1980. aastatest kuni seni on krokodillid tapnud vaid kolm jamaicalast.

Ekspertide sõnul ei ole lõpuni selge, miks krokodille aina enam tapetakse Osade arvates on selle taga Hiinast sisserännanud, kes käivitasid krokodilli liha söömise buumi.

Võimude sõnul on salaküttide tabamine üsna raske ning selles ei ole edu olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles