Kakaoubade puudus võib tekitada šokolaadipõua

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaoubade puudus võib tekitada šokolaadipõua
Kakaoubade puudus võib tekitada šokolaadipõua Foto: SCANPIX

Šokolaaditööstuse asjatundja hoiatas, et kakaoubade tootmise vähenemine võib kogu maailmas kaasa tuua šokolaaditoodete kahanemise ning šokolaadi hinnatõusu.

Kakaopuude istandusi asendatakse mitmel pool kautšukiistandustega, edastab Daily Star. 

Eksperdi Angus Kennedy sõnul hävitatakse kakaopuude istandusi, kuna kautšuk toob kasvatajatele rohkem sisse.

Eriti on seda tendentsi näha Hiinas.

«Hiinlased on märganud, et kautšuki tootmine toob rohkem ja kiiremini raha sisse, kui kakaoubade tootmine,» selgitas asjatundja.

Kenndy arvates võib kakaoubade kriis tulla juba 2020. aasta alguses ning šokolaadi tootmine võib seiskuda sama aasta sügisel.

«Sellele probleemile ei ole tegelikult lahendust. Järgi on veel seitse aastat,» hoiatas Kennedy.

Koos tootmise vähenemisega hakkab šokolaadi hind tõusma. Kennedy arvates on tulevikus šokolaadibatoonides aina enam pähkleid ja muid toiduaineid ning minimaalselt šokolaadi.

Šokolaad on kakaopuu vilja seemnetest valmistatav toiduaine.

Harilik kakaopuu (Theobroma cacao) on haisupuuliste sugukonda kakaopuu perekonda kuuluv puu. Kakaopuu viljad on 15–25 sentimeetri pikkused ja 10 sentimeetri paksused. Värvuselt kollased, rohelised, pruunid või punakad. Viljaliha sees on ridadena 20–50 pruuni seemet ehk kakaouba.

Kampaania Make Chocolate Fair! andmetel maksavad maiustustefirmad kakaopuu kasvatajatele toodangu eest liiga vähe. Selle tõttu on paljud farmerid kakaopuu kasvatamisest loobunud.

Alates 1980. aastatest on kakaopuu kasvatajate sissetulekud langenud, samas kui magusatootjate kasum on suurenenud.

Make Chocolate Fair! kogub allkirju petitsioonile, et maiustustefirmad maksaksid kakaotootjatele õiglast tasu ning peaksid kinni inim- ja tööõigusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles