Viidingu laule esitatakse põleval klaveril

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaagup Kreem, Taavi Langi ja Tiit Kikas esitavad Juhan Viidingu loomingut.
Jaagup Kreem, Taavi Langi ja Tiit Kikas esitavad Juhan Viidingu loomingut. Foto: Erakogu

Lugemisaasta teatrikuu rahvusvahelisel naistepäeval alustavad kolm noort sarmikat meest Jaagup Kreem, Taavi Langi ja Tiit Kikas Juhan Viidingu lauludega CD "Eluaeg olen tahtnud õue" esitluskontserte üle Eesti.


Noorte meeste koosluse algatas Jaagup Kreem, kellel oli pikka aega küpsenud plaan oma onu Juhan Viidingu lauludest üks korralik plaat salvestada.

Tee viis kokku esmalt hea sõbra Tiit Kikasega, kellega koos valmisid lugudele seaded. Tiidu multiinstrumentalisti võimekus ja uusi lahendusi otsiv loomus on viinud selleni, et plaadil ja kontserdil kõlavad tema esituses peale tavapärase viiuli veel flööt, parmupill, mandoliin, tuuba, melodika (puhutav klahvpill) ja loos "Kui ma märkan alasti naist" saadab mõtlikku laulu põleva klaveri praksuv ja nukker hääl.

Kitarril saadab laule noor ja andekas kitarrist Taavi Langi. Nii plaadil kui kontsertidel kuuleb Jaagup Kreemi luule esitamise ja laulmise viisi sootuks teise, üllatava nurga alt, kui seda seni Terminaatori solistilt ollakse harjunud.

"Põlev klaver on omanäolist häält tegev pill," seletas Kreem. "Midagi lastepilli Pille sarnast. Päris nii rikkad veel ei ole, et jõuaks igal kontserdil klaveri põlema panna."

Kreem lisas, et tema ettekanded on kontserdil publikule kindlasti paras ootamatus. "Arvestades, et olen Termikat teinud, on see esitus ikka väga teistmoodi," lubas muusik. "Kõvasti intiimsem, kui mind on siiani nähtud."

Juhan Viidingu laulude esitamine annab Kreemi arvates aga võimaluse jõuda inimesteni, kes luulet ei loe.

"Aga muidu on need minu jaoks lood, mida olen lapsepõlvest peale kuulnud ja kaasa laulnud," rääkis Kreem. "See käis mul koduse kasvatuse juurde. Need lood on mind kõik lapsepõlves puudutanud ja liigutanud. Niipalju, kui mina Juhanit mäletan, kaasnes temaga alati teatraalsus, aga nalja sai ka kõvasti!"

Koos sõprade Tiit Kikase ja Taavi Langiga valmis plaat 16 Viidingu lauluga ja neid laule koos Juhani luulega minnaksegi mööda Eestit kuulajatele pakkuma.

Kontserdid toimuvad:
Esmaspäeval, 8. märtsil kl 19 Viljandi Ugala teatri väikeses saalis.
Teisipäeval, 9. märtsil kl 19 Türi rahvamaja väikeses saalis.
Kolmapäeval, 10. märtsil kl 19 Tartu Athena keskuse pööningusaalis.
Neljapäeval, 11. märtsil kl 19 Pärnu kuursaalis.
Teisipäeval, 16. märtsil kl 19 Põlva kultuurikeskuses.
Kolmapäeval. 17. märtsil kl 19 Võru kultuurimajas Kannel.
Neljapäeval, 18. märtsil kl 19 Paide kultuurimaja väikeses saalis.
Reedel, 19. märtsil kl 19 Tarvastu Mustla rahvamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles