Tiivuline mulk ja admirali laev kaunistavad Õisu veskijärve

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Õisu veskijärvel reedel peetud jääpäeval osales paarsada inimest, kes said tänu ilmataadile nautida kaunist päikesepaistelist talveõhtut koos uisutamise, sooja supi ning jääskulptuuridega.


Mitu võistkonda lõi fantaasiarikkaid skulptuure jääkuubikutest, mis olid samast järvest vanade tööriistadega välja saetud. Samal ajal sai puhkpillimuusika saatel proovida tritsutamist sajandivanuste eeskujude järgi valmistatud jääraudadega.



Jäisesse võistlustulle astusid mõisarahvas, Ugala teatri meeskond, mulkidest vallavanemate esindus, Viljandi raehärrad ning üllatusvõistkond Olustverest, kellega koos lõi kaasa ka Õisu mesinik Edgar Puidet.



Mulgi vallavanemate võistkond tegi tiibadega Mulgi mehe, sümboliseerimaks mulkide lennukaid mõtteid. Viljandi raehärrade kätest sündis veskikivil puhkav maasikas ja Ugala esindus meisterdas pärisehituse ettevalmistamiseks teatri uue musta saali maketi. Peo võõrustajatest mõisasaksad tegid Õisu mõisa rajaja admiral Peter von Siversi mälestuseks tema lipulaeva.



Skulptuure hinnanud viieliikmeline žürii tekstiilikunstnik Anu Raua juhtimisel hindas parimaks Olustvere meeste minimalistliku, kuid kõneka töö «Kala kuubis», mille keskne figuur oligi järvejäässe kinnikülmunud kala.



«Mina hindan kõige rohkem neid töid, kus on näidatud jääd ning selle materjali võlu ja võimalusi,» rääkis Raud. «Loodan, et võidutöö ajendab inimesi järvejäässe puurima õhuauke meie väikestele kaladele.»



Siversi detailirikka laeva ees esikoha napsanud kalakuup sümboliseeris žürii arvates ka seda aega, kui külmkappi asendas samasugune jäätahukas.



Järvel esinesid väikese kavaga Vancouveri olümpiamängudel esimest korda täiskasvanute tiitlivõistlustel osalenud iluuisutajad Irina Štork ja Taavi Rand.


«Vancouveri jääga võrdlust siinne jää eriti ei kannata, aga sõita saab küll,» ütles Taavi Rand.



Irina Štork ja Taavi Rand uurisid professionaali pilguga arhailisi tritse, mille oli sisetunde ja vanade fotode järgi valmistanud Kristjan Tuuleveski, ning leidsid, et nendega saaks sõita küll.



«Rahvast tuli kohale üle ootuste palju,» lausus Urmas Tuuleveski. «Suppi oli tehtud kahesajale, kuid hilisemad tulijad jäid sellest kahjuks ilma. Ega palju rohkem oleks inimesi siia ka mahtunud.»



Järgmise aasta plaane veel tehtud pole, kuid Tuuleveski hinnangul saab sellest üritusest kõigi eelduste kohaselt traditsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles