Teatrigaleriis avaneb plakatinäitus

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Laupäeval, 13. märtsil kell 18 avatakse Endla teatri sammassaalis Silver Vahtre plakatinäitus "Plakat teatrile 1984-2009".


1980. aastate Eesti NSV kunstielu ilmestab üks mastaabilt mitte eriti suur, kuid siiski põnev nähtus, ajast, mil eesti plakat hakkab ootamatult kiiresti arenema, muutub populaarseks nii kunstnike kui vaatajate seas ja murrab endale tee üleliidulisele ja rahvusvahelisele areenile.

Miks see juhtus just riigivõimu üldise stagneerumise ja majandusliku allakäigu tingimustes, ei ole kerge küsimus.

Kindlasti oli oma osa foto- ning trükitehnika arengul, noorema põlvkonna pealekasvamisel ja vajadusel tugevdada rahvuslikku eneseteadvust. Kanoonilist kunstiajalugu selle perioodi kohta alles kirjutatakse.

1953. aastal sündinud Silver Vahtre oli tollase plakatibuumi üks osalisi ja organisaatoreid. Väljaõppelt disainer, on ta töötanud linnakujundaja, vabagraafiku ja õpetajana ning on praegu Pärnu teatri peakunstnik.

Näitusega "Plakat teatrile" heidab autor läbi oma tööde ja mälestuste pilgu 25 aasta pikkusele teatri- ja plakatikujunduse seiklusele, eksponeerides uustrükkidena 30 plakatit. Lugu, mis algab Eesti NSVs, jõuab Eesti Vabariiki, kirjeldab kultuuriga seotud inimesi ja hõlmab peaaegu ühte inimpõlve.

Näitus jääb avatuks 24. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles