Keskiga algab 35. ja lõppeb 58. eluaastal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka meestel on üleminekuiga, mil meessuguhormoonide tase võib langeda lausa ohtlikult madalale.
Ka meestel on üleminekuiga, mil meessuguhormoonide tase võib langeda lausa ohtlikult madalale. Foto: Panther Media/Scanpix

Briti Kenti ülikooli ning Londonis asuva majandus- ja sotsiaaluuringute keskuse teadlaste sõnul algab keskiga 35. ja lõppeb 58. eluaastal, seega kestab see 23 aastat.

Uurijate kinnitusel oli neile üllatuseks, et 58. eluaasta ületanuid peetakse vanuriteks, kirjutab The Telegraph.

Uuring näitas, et üle 50-aastaseid inimesi hakatakse nägema vanuritena, hoolimata sellest, et nad on aktiivsemad kui varasemal eluetapil.

Professor Dominic Adams ja ta kolleegid uurisid Euroopa riikides 40 000 inimest.

«Uuring näitas, et vanuse suhtes on palju eelarvamusi. 63 protsenti vastanutest arvas, et neid peetakse kas liiga nooreks või liiga vanaks ning see häirib neid,» sõnas Adams.

Küsitluses osalenutel paluti vastata, millal noorus lõppeb ja vanadus algab. Vastused näitasid, et enamik paigutab nooruse lõpu 35. eluaastasse ja vanaduse alguse 58. eluaastasse.

Kuid erinevate vanusegruppide arvamuste vahel oli erinevusi.

Nooremad inimesed vanuses 15 – 24 eluaastat arvasid, et noorus lõppeb 28-aastaselt ning vanadus algab 54-aastaselt.

70- ja 80-aastaste jaoks lõppes noorus aga 42-aastaselt ja vanadus algas 67-aastaselt.

«Need tulemused näitasid, et nooruse ja vanaduse käsitlus sõltub vastaja enda vanusest, mitte ei ole ühene,» lisas Abrams.

Ka erinevates Euroopa riikides on nooruse ja vanaduse käsitlus erinev.  Näiteks portugaallaste meelest lõppeb noorus 29. eluaastal, küproslaste arvates aga 45. eluaastal.

Portugali elanike arvates algab vandus 51-aastaselt, belglaste arvates aga 64-aastaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles