Muuseum näitab dalai-laama päeva

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tema Pühadus dalai-laama Tallinna raekojas.
Tema Pühadus dalai-laama Tallinna raekojas. Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

Pärnu uue kunsti muuseum jätkab märtsiski tava demonstreerida tasuta tõsielufilme. Reedeti kella kuuest õhtul algavatel seanssidel pakutakse paastukuul vaadata portreefilme.


Selle kuu programmi lõpetab reedel, 26. märtsil kell 18 linastuv „Päevatõus, päevaloojang".


Juba teine märtsis uue kunsti muuseumis linastuv Vitali Manski film - kahe nädala eest jooksis tema „Neitsilikkus" - on mastaapne kaheosaline film XIV dalai-laama elust.
Esimene osa on jäädvustus ühest päevast suure usujuhi elus. Ühest tavalisest päevast, mis algab juba tükk aega enne päevatõusu ja lõpeb alles kaua pärast loojangut.

Filmi teine osa on rännak läbi India ja Hiina tagasi Venemaale, kust ekraanitöö autor pärit on. Tagasivaated dalai-laama elule moodustavad üldistava terviku.

Praegune dalai-laama, Tema Pühadus Tenzin Gyatso on sündinud 6. juulil 1935 talupoja peres Tiibeti kirdeosas. Kaheaastaselt läbis ta katsed, mille põhjal tunnistati XIII dalai-laama Thubten Gyatso kehastuseks ning ta pälvis dalai-laama tiitli ja sai nimeks Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso.

1989. aastal hinnati dalai-laamat Tiibeti omavalitsuse taotlemise vägivallatu kampaania eest Nobeli rahupreemiaga; Tema Pühadus on külastanud ka Eestit: 1991. ja 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles