Pensionäridest inimröövlite jõuk pisteti trellide taha

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teip
Teip Foto: Wikipedia.org

Saksamaal mõisteti süüdi kamp pensionäre, keda süüdistati vägivallaga vabaduse röövimises ja kehavigastuste tekitamises.


Märgusõna «Willy, mine too autost roheline kaust» käivitas möödunud aastal operatsiooni, mille käigus pensionärid võtsid oma 74-aastase jõugupealiku juhtimisel kinni ühe investeerimisnõustaja, kirjutab Independent. See karm saatus tabas finantseksperti seetõttu, et ta oli rahanduskriisis suutnud 37,5 miljoni krooni väärtuses vanakeste sääste sulatada.

Ameerika päritolu finantsnõustaja James Amburni jaoks olid need sõnad nelja päeva pikkuse õuduse algus. Viiest 61-80 aasta vanusest pensionärist jõuk varitses hetke, kui nende sihtmärk pöördus tagasi õllerestoranist, lükkasid ta pikali, istusid talle peale ja mässisid ta kinni prunni pakketeibiga, mis oli varakult kohalikust tööriistapoest varutud. Seejärel pakiti ohver spetsiaalsesse papist kolimiskasti, asetati kärule ja transporditi mitusada meetrit läbi linna hõbedase Audi A8 juurde, kus kast pakiruumi lükati.

«Kui keegi oleks küsinud, siis me oleks öelnud, et veame marmorkuju,» seletas Roland K oma saatanlikku plaani. 500-kilomeetrise sõidu sihtkohaks oli K-de suvila Chiemsee järve ääres. Tee peal suutis ameeriklane end niivõrd vabastada, et hakkas pakiruumis olnud raudkangiga autot lõhkuma. Siis peatas Roland masina ja andis Jamesile korraliku keretäie «auto tahtliku kahjustamise» eest. Korralekutsumise käigus murdus ohvril kaks roiet.

Amburni hoiti poolpaljalt suvila keldris ja kuulati kadunud raha asjus pidevalt üle, sealhulgas ka füüsilisi mõjutusvahendeid kasutades. Tema õnneks lubasid röövijad oma ahelsuitsetajast ohvril ülekuulamiste vahel aias suitsu teha. Seda kasutaski Amburn ära.

Nõrgenenud valvsuse hetkel hüppas ta üle aia ja pistis aluspükste väel mööda suvituslinna tänavaid plagama, karjudes ise «Appi, mind rööviti!» Aega viitmata hüppasid pensionärid oma kurikuulsasse hõbedasesse Audisse ning asusid põgenikku jälitama, hüüdes akendest: «Võtke varas kinni!»

Head Chiemsee elanikud uskusid pigem oma vanu naabreid kui tundmatut alasti meest, paiskasid ta pikali ja andsid vangistajatele üle. Tagasi keldrisse! Nüüd läks mäng karmimaks ja ahastav Amburn mõtles välja vale.

Ta teatas pensionäridele, et on ehk võimeline osagi rahast tagasi saama, kui tal ainult lubataks Šveitsi panka faks saata. Kavalusega suutis ta faksi peita kodeeritud sõnumi «palun helistage politseisse». Teisel pool taibati asja tõsidust.

Juba paari tunni pärast ümbritses suvilat 40 raskesti relvastatud ja turvistaud võitlejat Baierimaa terrorismivastasest eriüksusest. Õnnetu vang vabastati ja kõik viis jõuguliiget arreteeriti koha peal.

Draama viimane vaatus leidis aset eelmisel nädalal Baieri kohtumajas, kus neli osalenud pensionäri mõisteti Amburni röövimise ja piinamise eest vangi. Jõugujuht, keegi Roland K. sai kuus aastat türmi. Viies pensionär astub oma haiguse tõttu kohtu ette hiljem.

Finantsafäär sai alguse 1990. aastate teisel poolel, kui Roland K. ja tema naine Sieglinde usaldasid oma raha Amburnile, et see teeks nende eest Floridas kinnisavarainvesteeringuid. Alguses said K-d sellest ärist tõhusat kasu, usaldasid oma nõunikule üha enam raha. Siis kukkus rahandus kokku. Möödunud aasta alguses nõudsid K ja veel kolm saksa pensionäri Amburni käest oma raha, mida see ei olnud võimeline maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles