Richard Dawkins: paavst tuleb arreteerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Dawkins
Richard Dawkins Foto: Wikipedia.org

Briti ateist ja evolutsioonibioloog Richard Dawkins tahab, et paavst Benedictus XVI ta Suurbritannia visiidi ajal arreteeritaks.

Dawkins ja ta kaasvõitleja Christopher Hitchens süüdistavad paavsti inimsusevastastes kuritegudes, kirjutab Times Online.

Dawkins ja Hitchens palusid inimõigusjuriste anda paavst kohtusse katoliku kiriku preestrite poolse laste seksuaalse ärakasutamise varjamise pärast.

Möödunud nädalal tuli päevavalgele uus juhtum, kus veel kardinali seisuses olnuna viivitas ta pedofiilist preestri vallandamisega.

Dawkinsi ja Hitchensi sõnul saaks paavsti arreteerimiseks puhul kasutada sama õiguslikku printsiipi, mida rakendati Tšiili diktaatori Augusto Pinocheti puhul. Diktaator arreteeriti 1998. aastal Suurbritannias.

Inglastest ateistide sõnul ei kehti paavsti puhul diplomaatiline puutumatus, kuigi tegemist on riikliku külakäiguga. Dawkins rõhutas, et Vatikan ei ole ÜRO poolt tunnustatud riik. Seega selle riigi pea ei ole ametlik riigijuht.

Dawkinsi ja Hitchensi palgatud juristid loodavad, et paavsti saab tsiviilkorras kohtusse anda. Juristid tahavad Suurbritannia prokuratuurile esitada palve alustada paavsti vastu kohtuprotsess või viia juhtum rahvusvahelisse kriminaalkohtusse.

«Kui preestrid jäävad vahele, püksid rebadel ning paavsti esimene mõte oli seda varjata, siis on see ohvrite üle irvitamine ja nende suu sulgemine,» sõnas Dawkins.

Paavst on Suurbritannias 16. – 19. septembrini, külastades Londonit, Glasgow`d ja Coventryt. Seal ta kanoniseerib 19. sajandi teoloogi, kardinal John Henry Newmani.

Dawkins on ülemaailmselt tuntud oma ateistlike, skeptiliste ja humanistlikke vaadete poolest. 2006. aastal tekitas skandaali oma bestselleriga «The God Delusion».

Dawkins on neodarvinist, kelle arvates on evolutsioon replitseeruvate geenide loodusliku valiku tulemus.

Dawkinsi kuulsaimate teoste hulka kuuluvad näiteks «The Selfish Gene», «River Out of Eden», «The Blind Watchmaker», «Unweaving the Rainbow».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles