Miks armukadedus meid piinab?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armukadedus pole vaid meeste probleem.
Armukadedus pole vaid meeste probleem. Foto: SCANPIX

Küllap on enamik meist mingil eluhetkel armukadedusega kokku puutunud, kas siis iseenda või kellegi teise omaga. Miks armukadedus meid üldse piinab?


Armukadedusest raamatu kirjutanud Elizabeth Gummessoni sõnul oli armukadedus kunagi seotud ellujäämisinstinktiga, sest meil oli tarvis oma «karjal» silma peal hoida ja rivaalid eemale peletada, vahendab Aftonbladet. Tänapäeval on algne funktsioon aga kadunud, sest suhete muutumisel keegi ju otseselt ei sure.

Armukadedus tekib tavaliselt siis, kui tunneme end ebakindlalt ja kardame midagi olulist kaotada.

Kergemini langevad armukadeduse lõksu inimesed, kellel on madalam enesehinnang või väiksem eneseusk. Harmoonilistel ja endaga rahul olevatel inimestel esineb armukadedust tunduvalt harvemini. Kuid elus pole mingeid garantiisid - isegi, kui arvad, et sina küll kunagi armukadedaks ei muutu, ei saa selles sugugi kindel olla.

Armukadedust võib esineda ka õdede-vendade vahel, kui näiteks vanemad üht last teisele eelistavad. See võib mõjutada suhteid kuni täiskasvanueani välja.

Armukadedust esineb ka töökollektiivides, näiteks kui tööle saabub uus inimene. Siis võib mõni vanadest olijatest pelgama hakata, et tema senine positsioon muutub. Kahtlustavalt vaatab ta, miks uus töötaja juba teist korda järjest ülemusega koos lõunat sööb.

Armukadedus võib tabada meist kõiki. Näiteks kui inimene tööst ilma jääb, lööb tema elu kõikuma, ning siis on armukadedusel eriti lihtne idanema ja armusuhet mõjutama hakata.

Õnneks saab armukadedust ka ravida. Kergemal juhul saab end ise aidata, rääkides partneriga asjad selgeks. Esineb ka haiglaslikku armukadedust, mis võib viia vaimse ja füüsilise ahistamiseni.

Armukadedusel on ka füüsilisi sümptomeid - südame pekslemine, peapööritus, iiveldus, lihaspinged ja unehäired.

Kuigi armukadedus saab alguse hirmust midagi kaotada, siis on küllalt irooniline, et liigselt armukadetsedes me tegelikult kaotamegi selle, mida kartsime. Armukadedus tõesti hävitab suhteid, kinnitab ka Elizabeth Gummesson.

Kuid mitte kõik suhted ei purune, armukadedusega elatakse ka kogu elu, sest inimesed usuvad, et neil ei ole jõudu olukorra muutmiseks.

On ka neid, kes kohanevad olukorraga, muutes oma riietust, suhtlusringkonda ja kõike muudki, et armukadeda partneri nõudmistele vastu tulla. Riietuse muutmise asemel tuleks aga tegeleda hoopis partneri hirmudega.

6 märki, et armukadedus on läinud liiga kaugele

1. Sa loobud üritustest ja pidudest, sest tead, et su partner reageeriks neile negatiivselt.

2. Sinu partner kritiseerib sind pidevalt ja seab kahtluse alla kõik - sinu välimuse, sinu käitumise ja sinu sõbrad.

3. Sinu partner loeb sinu päevikut, sms-e ja meile, tuhnib sinu taskutes ja kottides.

4. Sinu partner tahab sinu minevikust kõike teada, ka sinu varasemate partnerite ja sinu intiimelust.

5. Sinu partner tahab, et sa loobuksid teatud sõpradest ja tuttavatest.

6. Sinu partneri tuju muutub halvemaks ning tal esineb kalduvust vägivallale - mitte ilmtingimata teiste inimeste vastu, vaid ta võib näiteks asju lõhkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles