Vale toitumine mõjutab naisi rohkem kui mehi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiired süsivesikud suurendavad südamehädade ohtu.
Kiired süsivesikud suurendavad südamehädade ohtu. Foto: Panther Media/Scanpix

Naistel, kes söövad rohkelt kiireid süsivesikuid, on kõrgem risk haigestuda südamehaigustesse kui meestel.



Itaalia uuring, mis hõlmas ligi 48 000 täiskasvanud meest ja naist, kinnitas, et naised on kiirete süsivesikute suhtes tundlikumad kui mehed, vahendab Expressen.

Uuringus leiti, et süsivesikuterikas toit tõstab veresuhkru taset ning kahjulike rasvade - triglütseriidide - hulka veres. Samal ajal väheneb aga nn hea kolesterooli (HDL-kolesterooli) tase. Eriti suur mõju on toitudel, mis on kõrge glükeemilise indeksiga - näiteks suhkur, sai, valge riis, praekartulid ja popkorn.

Naistel, kes sõid kõrge glükeemilise indeksiga toitu, oli 2,24 korda suurem risk haigestuda südamehaigustesse kui naistel, kes sõid rohkelt puu- ja köögivilju ning täisteratooteid. Meeste puhul sellist riskitaseme tõusu ei täheldatud.

Uurija Sabina Sieri hinnangul võivad selle taga olla soolised erinevused ainevahetuses, mis muudavad naise triglütseriidide suhtes tundlikumaks. Uuringut esitleti meditsiiniajakirjas Archives of Internal Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles