Kokkupõrge Southamptoni sadamas oleks võinud Titanicu päästa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanic 10. aprillil 1912 Southamptoni sadamas
Titanic 10. aprillil 1912 Southamptoni sadamas Foto: Wikipedia.org

Oma ajastu suurim reisilaev Titanic oleks võinud pääseda Atlandi ookeanis uppumisest, kui Southamptoni sadamas toimunud kokkupõrkele oleks rohkem tähelepanu pööratud.

Suurbritannia sadamalinnast Southamptonist 10. aprillil 1912. aastal oma esimesele reisile läinud laev põrkas New Yorgi nime kandva liinilaevaga kergelt kokku, kirjutab Daily Mail.

Kui kokkupõrge oleks tugevam olnud, oleks Titanic remonti vajanud ning esmareis oleks edasi lükatud. Sellega oleks võib-olla 1517 inimest ellu jäänud.

Ajaloolane Tim Maltin kirjutab oma uues raamatus «101 Things You Thought You Knew About The Titanic», et Titanicu kapten Edward Smith, kes küll oli kogenud meremees, ei arvestanud 50 000 tonnise laeva viletsa manööverdusvõimega.

Selle tõttu sõitis Titanic laevale SS City of New York liiga lähedale ning «müksas» viimast.

Juba varem ei olnud kapten Smith New Yorgi sadamas toime tulnud Titanicu sõsarlaeva Olympicuga, mis samuti teise laevaga kokku põrkas.

«Titanic ja City of New York pääsesid suuremast kokkupõrkest, kuid samas võis olla see vihje, mis Titanicut Atlandil ees ootab. Smith oli oma põlvkonna üks kogenenumaid kapteneid. Titanic oli õnnetusaldis laev oma suuruse tõttu. Kunagi varem ei olnud nii suurt laeva olnud ning selle tõttu ei osatud teatud asjaoludega arvestada,» selgitas Tim Maltin.

Firmale White Star Line kuulunud Titanic põrkas 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi Atlandi ookeanil jäämäega kokku. Laev vajus Atlandi voogudesse kaks tundi hiljem.

Titanicu vraki avastas 1985. aastal allveearheoloog Robert Ballard.  Titanic on 3,8 kilomeetri sügavuses, Newfoundlandist kagus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles