Filmid viivad kaugele maale

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Oktooner Mongoolias".
„Oktooner Mongoolias". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Pärnu uue kunsti muuseumis tasuta demonstreeritavate tõsielufilmide sarjas linastub reedel, 16. aprillil kell 18 lausa kaks antropoloogiateemalist, rituaalidele ja põlisrahvaste kommetele keskendunud ekraaniteost.

Õhtu avab itaallase Mario Nardini mullu üles võetud „Oktoobrikuu Mongoolias".

Paarikümne minuti pikkune film on ajendatud kauge maa rahva peamisest varandusest, neljakümnest miljonist kariloomast.
Karjakasvatuse suurimaks vaenlaseks on väga külmad talved: igal talvel hukkub pakase ja nälja tõttu miljoneid, halvematel aastatel isegi kuni kümmekond miljonit looma.

Altai mägedes elavatele rändkarjakasvatajatele on oktoober üleminekuaeg pikast suvest pea niisama pikka talve. Loomad aetakse siis mägedesse, et need kaitseksid karja külmade talvetuulte eest. See on aeg sügiseste kalendripühade pidamiseks. Üks selline on jahipistrike võistlus. Lindude maagiliselt laialisirutatud tiivad selges taevalaotuses annavad lootust, et eelolev talv suudetakse üle elada.

Film on ingliskeelsete subtiitritega.
Reedeõhtune teine film on vene kinomehe Edgar Bartenevi „Yaptik-Hasse". See pooletunnine film on Japtik-Hassest, Jamali poolsaarel elava neenetsi suurpere ühest nooremast liikmest.

Koos oma vanemate, väikevenna ja rändšamaani Iri Tadibega alustab Japtik-Hasse augustis teekonda keskmisesse maailma.

Rändrahvana liiguvad neenetsid oma põtrade järel kolme maailma vahel. Ülemine maailm asub põhjas, alumine maailm lõunas ning keskmine vahepeal. Suvel ollakse ülemises, talvel alumises maailmas.

Film on ingliskeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles