Investeerimispankur Kasela rajas radikaalse kino

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Председатель совета Premia Индрек Касела
Председатель совета Premia Индрек Касела Foto: Peeter Langovitš

Jõuka ärimehe Indrek Kasela eestvõttel loodud sõpruskond Must Käsi kavatseb taas avada mullu suletud Sõpruse kino. Uuenenud kino avab uksed 22. aprillil üheksapäevase Aki Kaurismäki filmimaratoniga.


Kino opereerib MTÜ Must Käsi. «Sellest saab programmipõhine kino. Meil hakkavad toimuma retrospektiivid, filminädalad,

poetry slam

id, performansid videokunstnikega, lastehommikud ja näitame isegi tavalisi levifilme,» rääkis Tiina Savi Mustast Käest. «Kino on lahti kuus päeva nädalas ning programm on paigas aasta lõpuni. Praegu on meil kino rendileping seitsmeks aastaks.»

Savi sõnul on uue Sõpruse põhikurss radikaalsemate väärtfilmide näitamisel. «Tallinnas polegi praegu sellist euroopalikku art house kino,» nentis Savi. «Aga hea film peaks olema kättesaadav aastaringselt, mitte ainult PÖFFi ajal.»

Aga kuidas selline nišikino end ära elatab? «Ohtra publiku ja funktsionaalse baariga,» selgitas Savi. «Oma osa on muidugi piletitulul, pilte hakkab meil maksma 50 krooni ja sellel lisaks on kino baar oluliselt laienenud. Meie inimesed on maailma filmiarhiivide ja -levitajatega teinud väga soodsaid kokkuleppeid. Selgub, et programmi koostamiseks polegi vaja miljoneid. Vahel küsime riigi käest ka projektipõhist toetust, nagu iga teinegi filmiürituste korraldaja.»

Varem töötas Tiina Savi Artises, kuid lahkus Musta Käe vennaskonda. «Kui Artise viimase poole aasta tegutsemist vaadata, siis tundub, et nad on end orienteerinud pigem pehmete Euroopa filmide poole, aga meil on julgem filmivalik,» arvas radikaalse filmimaitsega Savi. «Tore, et kinomaastikul on valikut.»

Tiina Savi on töötanud Tallinnfilmis ja korraldanud filmiürituste sarja «Ainult friikidele».

Musta Käe nime kandis ka serbia terroriorganisatsioon, mille liige mõrvas 1914. aastal Austria ertshetrsogi Franz Ferdinandi ja andis sellega ajendi Esimese maailmasõja puhkemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles