Muuseumis saab poisist mees

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader „Jaaguaritantsust".
Kaader „Jaaguaritantsust". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Uue kunsti muuseum on tavadele truu ja jätkab aprilliski tõsielufilmide tasuta demonstreerimist. Reedeti kell 18 algavatel seanssidel linastuvad jürikuus antropoloogiateemalised, rituaalidele ja põlisrahvaste kommetele keskendunud dokumentaalfilmid.

Sel reedel, 23. aprillil kella kuuest õhtul jookseb muuseumi ekraanil „Jaaguaritants", belglase Paul van Rooy Brasiilias filmitud 49 minuti pikkune kinotükk kayapo indiaanlaste kommetest, mis on seotud noorukite pühitsemisega täiskasvanuks ehk initsiatsiooniga.

Kuigi antropoloog Gustaaf Verswijfer on elanud kayapode juures aastaid, õppinud esimese valge inimesena ära koguni nende keele, on indiaanlaste poolt omaks võetud valge mees üheks liiga eakas: ta ei sobi enam läbi tegema initsiatsiooni tseremooniat.

Küll on lahked indiaanlased nõus osutama seda au vanaks põlatud mehe pojale.

Loodusrahvaste initsiatsioon oli enamasti seotud valurikaste kehaliste katsete, pika paastu ja psüühiliste katsumustega. Initsiatsioon oli inimese elus niivõrd tähtis, et selleks valmistuti tegelikult lapsest peale. Initsiatsiooni saatvate riituste läbimine nõudis meelekindlust, see oli kui küpsustunnistus olemaks sugukonna täieõiguslik liige.

Initsiatsiooni läbimisega kaasnes üksiti õigus luua perekond.

Film on ingliskeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles