Hindu joogaguru väitel ei ole ta 70 aastat söönud-joonud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prahlad Jani
Prahlad Jani Foto: SCANPIX

India teadlased uurivad 82-aastast joogaguru, kes enda väitel on 70 aastat söömata-joomata läbi saanud.

Prahlad Janile tehakse Ahmedabadis asuvas haiglas teste, uurimaks ta väite paikapidavust, kirjutab news.com.au.

Teadlased tegid juba katse, milles ta kuue päeva jooksul oli söömata ja joomata ning teda jälgiti 24 tundi ööpäevas. Arstide uuring näitas, et mehe kehal ei olnud märkigi veepuudusest ega näljast. 

Jani sõnul suudab ta end «toita» hingamisharjutuste abil, saades elusolemiseks kosmilist energiat. Mehe arvates on ta suutnud end maapealsest peaaegu täiesti lahti rebida

Teadlastele pakub Jani huvi, kuna tema abil loodetakse jõuda jälile, mis aitaks õnnetusse sattunud inimesi või lahingutegevuses olevaid sõdureid pikka aega söögi-joogita läbi ajada.

«Kui joogaguru väited tõeks osutuvad, siis on see tähtis meditsiiniline avastus. See võib aidata kõrgmägedes, merel ja mujal ekstreemsetesse olukordadesse sattunud inimesi. Inimestele tuleb õpetada ekstreemsetest tingimustes sobivaid ellujäämistehnikaid,» selgitas teadlane G. Ilavazhagan.

Osa teadlasi on aga arvamusel, et Jani puhul on tegemist petisega.

Austraalia toitumisteadlane Joanna McMillan Price sõnas, et see uuring on mõttetu.

«Mis on selle uuringu eesmärk? Näidata ta hingelist jõudu? Tavaliselt suudab inimkeha olla nädala ilma veeta ja natuke kauem ilma toiduta. Kuid siis hakkab keha «end sööma», et elus püsida. Keha orienteerub ümber ja kogu energia suunatakse südame ja aju töökorras hoidmisse. Kuid ühel hetkel ei ole enam kehas üleliigset, mida kasutada ning inimene sureb,» on McMillan Price`i arvamus.

Ta lisas, et joogaga ja vaimsete tehnikatega tegelejad võivad kehakeemiat muuta, kuid mitte lõpmatuseni.

«See, et vaimne suudab asendada keha normaalseks toimimiseks vaja minevat vedelikku ja toitu, on naeruväärne,» leidis austraallanna.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles