Põhja-Korea muutis kaubalennukid kamuflaažiga sõjalennukiteks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea muutis kaubalennukid kamufaažiga sõjalennukiteks?
Põhja-Korea muutis kaubalennukid kamufaažiga sõjalennukiteks? Foto: SCANPIX

USA meediaallikate ja Washingtonis asuv Põhja-Korea uurimiskeskuse andmetel muutis Põhja-Korea osa oma kaubalennukitest sõjaväeparaadi jaoks sõjalennukiteks, maalides neile kamuflaaži.

Asjatundjate sõnul võis olla see Põhja-Korea hale katse liialdada välismaailma ees oma armee suuruse ja vägevusega, edastab Huffington Post.

Selle aasta juulis tähistati Põhja-Koreas 60. aasta möödumist 1953. aastal kehtestatud Korea sõja relvarahust. Tehniliselt käib sõda edasi, sest Põhja-ja Lõuna-Korea vahel ei ole seni rahulepingut sõlmitud.

Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA edastatud informatsioon selle riigi sõjalise võimsuse kohta on välisriikides ka varem kahtluse alla seatud.

Väliseksperdid uurisid paraadil esitletud relvastusest fotosid ja leidsid, et osa neist on võltsingud, mis ei peaks lahingutegevuses vastu.

Osa lennukeid olid oma kujult aga kaubalennukid, hoolimata sõjalisest kamuflaažist.

Hiljuti nähti Venemaal Moskva lennuväljal Põhja-Korea kaubalennukit, mille valge värvi kihi alt paistis endine kamuflaaž.

Oletatakse, et Põhja-Korea juhtkond eesotsas Kim Jong-uniga laenas lennufirmalt Air Koryo sõjaväeparaadi ajaks IL-76 lennukeid, mis üle värviti.

Teada on, et Põhja-Koreas kulutatakse üsna suuri summasid armeele. See tuleb oma kodanike arvelt, kellest suur osa nälgivad. Põhja-Korea vajab välisriikide toiduabi, et seal laiaulatsulikku näljaepideemiat ei tekiks.

Põhja-Koreas mõnda aega elanud USA sõjaväelase Robert Jenkinsi sõnul varastatakse selles totalitaarses riigis, et ellu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles