Imetajad urineerivad 21 sekundit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant. Pilt on illustratiivne.
Elevant. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid, et kõikide imetajate urineerimise aeg on sama ja seda hoolimata looma suurusest.

USA Georgia tehnoloogiainstituudi uuring näitas, et imetajad urineerivad 21 sekundit, edastab Daily Mail.

Teadlastemeeskond jäädvustas erinevate loomade, alates elevandist kuni hiireni, põie kergendamist. Juurde lisati ka loomade kehakaal, põie ja kuseteede suurus ning uriini väljutamise aeg.

Saadud andmete põhjalt tehti matemaatiline mudel, mis näitas, et kõikidel imetajatel kulus urineerimiseks samasugune ajavahemik.

Varasemates uuringutes ei arvestatud urineerimissüsteemi pikkusega, vaid ainult põierõhuga.

Teadlased võrdlesid nüüd, kui kaua kestab urineerimine suurtel loomadel nagu elevandid võrreldes väiksemate loomadega nagu koerad.

Kuigi elevantidel on suurem põis, on neil ka laiem ja pikem urineerimissüsteem. See tähendab seda, et uriinil on suurem kiirus kehast väljudes. Väiksematel loomadel on seega uriini kiirus väiksem, kuna nende süsteem on väiksem. Oma rolli mängib ka gravitatsioon.

«Tulemus näitas, et hoolimata looma suurusest, toimub uriini väljumine kehast sama pika aja jooksul. Mõni sajandik sekundit siia-sinna ei mängi rolli,» selgitasid teadlased.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles