Galerii: Henry VIII veinipurskkaev hakkas jälle tööle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hampton Courti veinipurskkaev
Hampton Courti veinipurskkaev Foto: SCANPIX

Briti kuulsa kuninga Henry VIII legendaarsest veinipurskkaevust saab jälle veini mekkida.

Henry VIII lasi sellise purskkaevu teha, näitamaks Prantsuse kuningale Fançois I oma jõukust, heldust ja rikkust, kirjutab Daily Mail.

Sellel nädalal mindi ajas tagasi ning Hampton Courti palee siseõuel avati veinipurskkaevu koopia, kust voolab nii punast kui ka valget veini.  

Avamisel olid näitlejad, kes kandsid Henry VIII aegseid rõivaid ning tutvustasid veinipurskkaevu.

Veinipurskkaevu idee tekkis, kui kaks aastat tagasi palee juures toimunud väljakaevamistel leiti 16. sajandist pärit purskkaevu jäänused.

Veinipurskkaevu on näha ka Hampton Courtis oleval maalil Field of the Cloth of Gold.

Sellel Hans Holbein vanema maalil on kujutatud Henry VIII kohtumist François I Calais`e lähistel Guines`is 1520. aastal.

Selle kohtumise eesmärgiks oli tugevdada kahe kuninga vahelist sõprust.

Ajaloodokumentides on kirjas Henry VIII õukonda külastanud prantsuse õukondlase tähelepanek, et purskkaevust saab kogu aeg võtta väga kvaliteetseid veine.

Samuti on mainitud, et veini sai juua hõbepeekritest.

Veinipurskkaevu koopial on ka Kreeka veinijumala Bacchose kuju ning prantsuskeelne moto «faicte bonne chere quy vouldra» (see kes soovib, saab korraliku peekritäie).

Purskkaevu projekti taga olnud organisatsiooni Historical Royal Palaces esindaja sõnul ei tea nad, kuidas Tudorite ajal see purskkaev töötas, kuna kuskil ei ole kirjas selle detailset kirjeldust.  

«Nüüdne uus veinipurskkaev on välimuselt 16. sajandist, kuid sisemuselt 21. sajandi oma,» selgitas esindaja.

Ajaloolaste sõnul jõi Tudorite ajal veini enamasti kõrgklass, vaesema rahvakihi joogiks oli õlu.

Kuid vahel said ka vaesed veini mekkida. Üks selline juhtum oli 1533. aastal, mil Henry VIII teine naine Anne Bolyen kuningannaks krooniti. Hiljem ta kahjuks saadeti tapalavale.

Henry VIII konfiskeeris Hampton Courti palee 1528. aastal kardinal Wolseylt ning hakkas seda oma maitsele vastavalt ümber ehitama ja täiendama.

Ta kulutas 62 000 naela (tänapäeva vääringus 18 miljonit naela) selle lossi luksulikumaks muutmisele. Henry VIII kolmas naine Jane Seymour sünnitas seal lossis 1537. aastal poeg Edward VI, kuid suri 12 päeva hiljem sünnituskomplikatsioonide tagajärjel. Väidetavalt pidavat naise vaim ikka veel seal ringi liikuma.

Henry VIII suri 1547. aastal 55-aastasena.

Hampton Courti veinipurskkaev on avatud alates selle nädala laupäevast nädalalõppudel kell 15.45 – 16.45. Klaas punast või valget veini maksab 3,50 naela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles