Naisel sattus hambaimplantaat ninakõrvalurkesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol röntgenpilt implantaadist
Fotol röntgenpilt implantaadist Foto: Wikipedia.org

Itaalias leidis aset ebatavaline meditsiiniline juhtum, milles ühel naisel sattus hambaimplantaat peaõõnsusesse tekitades seal põletiku.

57-aastasele naisele paigaldati kahe sentimeetri pikkune implantaat umbes kaks aastat tagasi, edastab Live Science.

Tegemist oli metallist osaga, mis meenutas kruvi ja see pidi kinni hoidma kunsthammast. Implantaat asus ta ülemises lõualuus.

Kuid hilisem hambaarstikülastus näitas, et implantaat oli kadunud. Koht, kus implantaat ja kunsthammas olid olnud, oli tühi. Sealne igemeauk aga kinni kasvanud.

Kompuutertomograafia näitas, et implantaat on liikunud naise vasaku silma all asuvasse ninakõrvalurkesse. Talle tehti operatsioon ja implantaat eemaldati sealt. Pärast seda taandus ka põletik.

Kaheksa kuud hiljem on naine terve ning komplikatsioone ei ole. 

Asjatundjate arvates võis implantaat naise näoõõnsusesse jõuda, kuna see ei olnud korralikult kinnitatud või siis implantaadi ümber olev kude vajus ja implantaat tuli lahti.

Itaalia Brescia ülikooli teadlane Alberto Schreiber sõnas, et implantaat võis naise ninakõrvalurkes olla aasta või isegi kauem. See võis sinna sattuda üsna pea pärast paigaldusoperatsiooni.

Schreiberi sõnul on ka varem ette tulnud, et hambaimplantaat liigub pähe. Ühel juhtumil jõudis see kolju ülaossa.

New Yorgi Lennox Hilli haigla nina-, kurgu- ja kõrvaarst Eric Cohen sünas, et hambaimplantaadid võivad liikuma hakata, kui need ei ole korralikult kinnitatud.

«Implantaadiga võib probleem tekkida siis, kui lõualuu on liiga õhuke, et implantaat korralikult kinnituks,» selgitas Cohen.

Ülemiste hammast juured ulatuvad põsekoobaste ja pea ülemise poole õõnsusteni, selle tõttu võivad ka hambaimplantaatid sinna sattuda ning koos nendega bakterid, mis põletikke tekitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles