Eestlane valib reisi telesarja järgi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tensi-Reisid on korraldanud reise Inglismaale «Midsomeri mõrvade» maile, kus mõrvu lahendab inspektor Tom Barnaby.
Tensi-Reisid on korraldanud reise Inglismaale «Midsomeri mõrvade» maile, kus mõrvu lahendab inspektor Tom Barnaby. Foto: Corbis/Scanpix

Teleseriaalide mõju reiside läbimüügile ning sihtkohtade populaarsusele on turismifirma Germalo büroojuhataja ja Türgi reisijuhi Marit Hüüsi hinnangul märkimisväärne.

«Tegelikult on seda tunda väga paljude sihtkohtade puhul. Kui tuleb mõni seriaal, kus tegevus käib teatud kohas, siis selle piirkonna reiside müük silmanähtavalt kasvab,» rääkis ta.

AS Tensi-Reisid on teleseriaalidest nähtud kohti ka reisiplaanidesse lisanud. «Oleme seriaalidest, filmidest ning raamatutest tuntuks saanud paiku oma reisikavadesse küll lisanud, kuid need on olnud pigem väikeseks kirsiks tordil. Ma kahtlen, et keegi reisi ainult seriaalidest nähtud kohtade pärast valib,» nentis Tensi-Reiside reisijuht Pille Riin Rimmel.

Näiteks Istanbuli vanalinn on Rimmeli sõnul tihedalt täis türgi seriaali «Sajandi armastus» võttekohti, uuemad linnaosad on tuntud sarja «Tuhat ja üks ööd» tegevuspaikade järgi. Austria-Baieri reisil sõidetakse läbi mitmest paigast, mida kasutatakse saksa seriaali «Kirgede torm» taustakaadriteks. «Oleme käinud Bavaria filmistuudios, kus lisaks «Kirgede tormile» on filmitud näiteks «Cabaret»,» sõnas reisijuht ja lisas, et Madeira-reisil tundsid äratundmisrõõmu «Saare sosinate» vaatajad.

Midsomeris leidub veel elusaid

Inglismaal on näiteid rohkemgi: Rosamunde Pilcheri raamatutest ja filmidest tuntud vaated valgetele kriitkaljudele ja Penzance’i piirkond, Goathlandi külas ja selle ümbruses on filmitud «Südameasi» ning küla raudteejaamas «Harry Potter». «Tegime peatuse Midsomer Nortoni külas, et kõrtsis väike pint õlut võtta või midagi süüa ja veenduda, et vaatamata seriaalis «Midsomeri mõrvad» nähtule on seal veel keegi elus,» jutustas Rimmel.

Rimmel leidis, et seoseid on äärmiselt palju ning kuna seriaalid on paljud paigad inimestele koduseks teinud, püüab firma neid jõudumööda oma programmidesse lisada.

Germalo esindaja rääkis, et kevadel ja sügisel korraldatav suur Türgi-ringreis pakub telefännidele ülevaate ajaloolistest kohtadest, mida näidatakse «Sajandi armastuses» – seriaalis, mida hakati alles sel hooajal Kanal 2s näitama ning mida peetakse läbi aegade menukaimaks ja enim vastukaja tekitanud türgi seriaaliks.

«See on tõestisündinud lugu kõikvõimsa sultani ja haaremiorjatari armastusest, mis sõna otseses mõttes muutis maailma ajalugu,» lubab vaatajale telekava.

Kolhoosi küün

Reisibüroo Travel Dreams OÜ juhatuse liige Gunnar Michelson ütles, et nende klientide seas on olnud reisijaid, kes on vaadanud saateid National Geographicu või Discoveri kanalilt ning soovinud seal nähtud vaatamisväärsusi külastada. Üldjuhul langevad need paigad kokku ka tavalistes puhkusereisipakettides pakutuga.

Võrumaal elaval 61-aastasel Eldi Lipingul õnnestus lemmiksarja «Kirgede torm» võttekohti ning staare näha kolm aastat tagasi Saksamaal. Õnn naeratas prouale TV 3 loteriil, kus oli välja pandud auhinnareis.

«Ega me seal väga kaugele ei reisinud. Meid viidi hotellist otse filmiplatsile. Võttekoht oli nagu teatris – kõikidel tubadel oli tegelikult kolm seina, neljandat polnudki. Laes olid kõiksugu aparaadid ja tuled,» meenutas Eldi, kuidas ta paariks päevaks Münchenisse sattus.

«Üks paras kolhoosi küün oli see küll – suur ruum. Näitlejad istusid laua taga ja siis sai nendega pildistada, kes jõudis ära seista. Seal müüdi näitlejate riideid ka,» mäletas naine.

Järjekorrad kohtumisele näitlejatega olid Eldi kinnitusel lõpmata pikad, mistõttu sai neid näha vaid viivuks. Eldi tunnistas, et kogu sõidu võttis ta ette oma lemmiknäitleja Alfonsi nägemiseks. «Ma sain Alfonsiga pildi ka, aga ma vist läksin talle liiga lähedale, et mind ruttu eemale tõugati,» itsitas proua.

Kõige enam jäi Eldile hingele kripeldama see, et ei täitunud tema soov külastada Saksamaa sarjas nähtud kauneid looduskohti. «Ma oleksin tahtnud rohkem loodust näha, aga sinna, kus looduspilti üles võeti, ei viidud,» lausus ta pettunult. Uuele reisile Eldi praegu enam ei kipu. «Vana olen, ei taha enam,» teatas 61-aastane naine.

Püha toiming

92-aastane eesti akvarellikunstnik Valli Lember-Bogatkina on väidetavalt üks Eesti andunumaid «Kirgede tormi» fänne. Valli sai kaks aastat tagasi sarja kangelastega kohtuda Eestis, ent pole Saksamaale külla veel jõudnud. Peaaegu oleks see õnnestunud kuu aega tagasi, mil tema töödest tehti kunstinäitus Saksamaal Berliinis väliseesti esinduses.

«Mul oli pilet ostetud, aga siis oli just lennuga probleeme ja ma ei sõitnudki Saksamaale. Ma oleksin oma näituse avamisele kutsunud sarja staarid,» rääkis vanadaam.

Kui TV 3 paar aastat tagasi «Kirgede tormi» tegelaste Charlotte’i ja Werneriga kohtumise välja kuulutas, kutsuti Valli kohale lisaks kümnele loosis osalenule. «Kirgede torm» on Valli elus tähtsal kohal. «See on mu püha toiming. Keegi ei tohi sel ajal mulle üldse helistada ega mind segada,» ütles ta.

Valli meenutas heldinult, et näitlejatega kohtumine oli äärmiselt südamlik. «Kõige toredam oli see, et vana Saalfeld (üks sarja tegelastest, Werner Saalfeld – toim) on päriselus palju noorem. Ja teate, Charlotte’il on oma juuksed peas – need ei ole kunstjuuksed. Nad on mõlemad pikad inimesed, ma olin nende vahel täitsa väikene,» rääkis proua oma lemmiktegelastest.

Valli hakkas seriaali vaatama üsna algusest – «Kirgede torm» esilinastus Eestis 2006. aastal. «Ma elan sarja tegelastele niimoodi kaasa, et nad on täitsa minu omad inimesed,» tõdes naine.

Kõige enam võluvad Vallit «Kirgede tormi» juures inimsuhted, kuid palju tähendab ka kaunis loodus. «Loodusvaated meeldivad mulle kohutavalt – need on nii ilusad! Olen ise suur loodusemaalija, nii et saan seriaalist isegi inspiratsiooni,» rääkis akvarellikunstnik.

Valli suur unistus oleks külastada Saksamaal «Kirgede tormi» võttekohti. «Väga tahaks minna. Kui ma saan Saksamaale, siis ma kindlasti võtan tegelastega ühendust,» lubas proua. Teistest seriaalidest jälgib ta praegu «Sajandi armastust».

Menukad sarjad

•    «Kirgede torm» («Sturm der Liebe») on saksa telesari, mis esilinastus 26. septembril 2005. Kaheksa hooaja jooksul tehti 1770 osa. Eestis näitab seriaali TV 3.

•    «Südameasi» («Heartbeat») on Suurbritannia politseisari, mis valmis aastatel 1992–2009. 18 hooaja vältel tehti kokku 372 osa. Eestis näitas sarja Eesti Televisioon.

•    «Midsomeri mõrvad» («Midsomer Murders») on Suurbritannia detektiivsari, mida on toodetud aastast 1997. 15 hooaja jooksul on loodud 95 episoodi. Praegu näitab seriaali Eestis TV 3, varem ETV.

•    «Sajandi armastus» («Muhteşem Yüzyıl») on türgi teleseriaal, mis esilinastus 5. jaanuaril 2011. Nelja hooaja jooksul on kokku tehtud 110 osa. Eestis näitab seriaali Kanal 2.

•    «Tuhat ja üks ööd» («Binbir Gece») on türgi teleseriaal, mida toodeti aastatel 2006–2009. Kolme hooaja vältel jõudis ekraanile 90 osa. Eestis näitas sarja Kanal 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles