Beebipill sai 50-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipill sai 50-aastaseks
Beebipill sai 50-aastaseks Foto: Wikipedia.org

Naistele mõeldud beebipill sai eile 50-aastaseks.

Arvatakse, et seda rasedusvastast vahendit on nüüdseks kasutanud üle 200 miljoni naise maailmas, kirjutab AFP.

9. mail 1960. aastal teatas USA ravimiamet, et varem günekoloogiliste haiguste raviks mõeldud tabletid aitavad ka rasestumist ära hoida.

Järgneval kümnendil levisid need tabletid kogu läänemaailmas. Need tabletid andsid naistele vabaduse harrastada seksi ilma rasedaks jäämise kartuseta.

Beebipillide loomine ei olnud teadlastele just kerge. Juba pikka aega oli teada, et suured kogused teatud hormoone aitavad ovulatsiooni ära hoida. Kuid hoolimata laiaulatuslikest uuringutest ei suudetud esialgu rasedust ära hoidvat efektiivset ravimit luua.

Alles siis, kui teadlastel õnnestus naissuguhormooni progesterooni toota kunstlikult Mehhiko jamsijuurest, sai alguse beebipillide masstootmine.

Beebipill on oma 50 aasta pikkuse eksistentsi ajal tekitanud mitmeid skandaale alates mitmetest kõrvalmõjudest kuni vandenõuteooriateni kommunistlike riikide rahvastikukasvu piiramiseni.

Isegi nüüd 21. sajandil suhtutakse neisse tablettidesse kaheti. Näiteks möödunud nädalal avalikustati Saksa teadlaste uuring, mille kohaselt kahandavad beebipillid naiste seksuaalset aktiivsust.  

Beebipillid on tänapäeval üks tuntumaid ravimeid. Ka meestele on pikka aega püütud sarnaseid tablette luua, kuid kuna meeste kehakeemia on naiste omast märgatavalt erinev, siis nende valmistamine on keerulisem. Siiani ei ole meestele mõeldud tablettide kohta kindlaid andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles