Milliseid veidraid lapsenimesid oled kuulnud?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supermani kostüümis laps
Supermani kostüümis laps Foto: AP / Scanpix

Õnnelikud lapsevanemad tahavad sageli oma ainukordsele lapsele ainukordset nime. Eks igaüks on kuulnud kummalisi nimesid, mis panevad muigama või imestama.

Lapsele nime panek on kaalukas värk. Iga lapsevanem tahab ju oma maimukese nimega anda ilmarahvale märku oma lapse ainulaadsusest. Praegu on ju moeasi ikka väljamaa nimi. Mingi Kalle või Liina, Aino või Artur - need on ikka ühed väga prostad nimed.

Perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask: Eestlane armastab eksperimenteerida. Temale on väga oluline, et see nimi, mida tema oma lapsele paneb, et seda oleks vähe ja et seda ei pandaks tihti. 

Eesti inimene palubki tihti, et ametnik kontrolliks lausa arvutist, kas seda nime esineb palju ja kas see on ikka erakordne ja kas seda on ikka vähe, mida ta oma lapsele paneb.

Mõned vanemad ronivadki seepärast võõrapäraste- ja väljamaiste nimedega lausa kosmosesse. Mõned näited: Roonek-Hekter; Adrenaliine; Banda; Lucifer; Mango; Solemari; Lalabaim; Vuella; Melmariin; Dildomal-Türas; Matildo; Ludri; Terko; Bereta; Geitras; Rögabert; Ännifrii; Torm; Atter; Samael; Floriin ...

Mõne lapse elu saab tänu taolisele nimele olema kindlasti kohe väga raske!

Aga kui lapsevanema pea ei jaga, siis jagab seda õnneks Eesti seadus.

Kuidas kaitseb Eesti seadus lapsi veidrate nimede eest?

Karin Kask: Lapse nimi peab vastama õigekeelsuse reeglitele. Kui on võõrkeelne nimi, siis peab ta vastama selle maa originaalkirjapildile.

Nimi, mis lapsele pannakse, ei tohi moodustada tema nimega koos mingisugust halva mainega väljendit. Näiteks eesnimeks Suitsu juhul, kui perekonnanimi on Koni.

Seadusega on keelatud panna ka nimesid nagu Julius Caesar või Lydia Koidula. Nimes ei tohi olla ka numbreid.

Omajagu mänguruumi seadus siiski jätab. On võimalik panna kas endale või oma lapsele kuni kolm eesnime. Tuleb ette ka juhuseid, et eestlased mõtlevad lausa ise nimesid välja. Näiteks leiavad ema-isa oma nimetähtedest mingisuguse kombinatsiooni oma lapse eesnimeks.

Kindlasti tuleb oma lapsele nimepanekuga ettevaatlik olla. Eriline ehk loll nimi võib edaspidises elus palju ebameeldivusi kaasa tuua. Seepärast polegi vast mõtet lastele nimeks panna eksootilisi haugatusi. Ega nimi meest riku, seda teevad ikka inimesed ise.

Millistest kummalistest nimedest oled Sina kuulnud?  Kas ka Sinul on veidra nimega tuttavaid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles