Muuseumiöö pakub põnevaid lugusid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelisel muuseumiööl on muuseumid avatud hiliste õhtutundideni ning sissepääs on tasuta.
Rahvusvahelisel muuseumiööl on muuseumid avatud hiliste õhtutundideni ning sissepääs on tasuta. Foto: Erakogu

Laupäeval on tulemas teine üle-eestiline muuseumiöö, mis lugemisaastast tulenevalt kannab mõtet «Öös on lugusid», Järvamaal ootab huvilisi kella 18st 23ni kaasa lööma kümme muuseumi.


Eesti piimandusmuusemi giid-pedagoog Riina Annus märkis, et seekord on muuseumidel hea võimalus välja käia lugusid, mida nad on kogunud. «Üks moodus on kuulata T-lugusid, mis asuvad mobiiltelefonipõhises audiogiidis Regio T-numbri platvormil,» lausus ta. «Oma T-lugu on Järvamaa muuseumil, teised pole sellega ühinenud.»

Annus märkis, et tänavugi on Järvamaal kavas muuseumimäng, millega on ühinenud kümme muuseumi eelmise aasta kuue asemel. «Neljaliikmelised võistkonnad saavad passi, kuhu läheb kirja nimi ja tuleb korjata külastatud muuseumidest templeid,» selgitas ta. «Passis peab olema vähemalt poolte, see on viie muuseumi tempel.»
Annus lisas, et erinevalt esimesest aastast ei lõpe mäng ära muuseumiööl, vaid templeid võib korjata 31. maini. «Muuseumiööl on programmid tasuta, aga pärast seda tuleb nende eest maksta, kui just 18. mail, rahvusvahelisel muuseumipäeval külastust ei tee,» selgitas ta.

Niisiis lähevad muuseumimängu auhinnad loosi 1. juunil A. H. Tammsaare muuseumis Vargamäel noorte pärimuskultuuripäeval, kuhu peavad jõudma kõik passid. «Auhinnad panevad välja muuseumid, näiteks Järva-Jaani vanatehnika varjupaik saunabussi kasutuse, ringhäälingumuuseum kuuldemängu tegemise, piimandusmuuseum muuseumiööl valminud või, väiksemad auhinnad on raamatud ja meened,» täpsustas Annus.
Esimesel muuseumiööl «Öös on asju» võttis Järvamaal peremängust osa 15 peret ja kuut muuseumi külastas 150 inimest. (JT)


TEAVE
Teine üle-eestiline muuseumiöö «Öös on lugusid» Järvamaal

Eesti piimandusmuuseum: kl 18 ringkäik giidiga, kl 20 ringkäik giidiga, võitegu, kl 22 ringkäik giidiga ja pärast seda vihjemäng muuseumis. Õues piimapukkide ehitamine, saalis film Šveitsi juustu valmistamisest.

Eesti ringhäälingumuuseum: kl 18–23 salvestatakse raadio kuulamisega seotud lugusid, kl 19–19.45 ringkäik giidiga, kl 21–21.45 ringkäik giidiga.

Jürimardi talumuuseum: külastus igal kellajal. Õhtupoolik algab kanga ülespanekuga kangaspuudele ja edasi päeva lõpuni kell 23 vaibakudumine, kus iga külastaja saab mõne triibu sisse kududa.

Koeru valla muuseum: on avatud, kes tuleb, sellel igav ei hakka, see on lubadus!

Seidla tuuleveski: tuulik külastajatele avatud kell 17–23, kohal on mölder. Tuule olemasolu korral käib veskis viljajahvatamine.

Järva-Jaani muuseumid: saab viibida (miks ka mitte osaleda!) Järva-Jaani vanatehnika varjupaiga talgutel, kus korrastatakse sõidukeid ja haagiseid meie selleaastase suurürituse «Ehitatud Eestis 2010» tarbeks.
Veel on avatud tuletõrjemuuseumi fondihoidla-näitusesaal ning kinomuuseum, kus näeb külastajate väljavalitud filme.

A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel: kell 18 avatakse näitus Anti Kuusi fotod ja Sulev Olli luule. Muuseumimäng «Uurimisel» talu õuel ja hoonetes kl 17–22.30, osaleda saab saabumise kellaajast sõltumata. Muuseum sulgeb uksed kl 23.

Järvamaa muuseum: kl 18–22 fuajees mäng «Stiilimuutus», võimalus katsetada aksessuaaride sobivust; kl 19–19.40 ringkäik giidiga, kl 20–20.40 ringkäik giidiga, kl 21–21.40 vaimude tund «Öös on lugusid», kl 22–22.40 vaimude tund «Öös on lugusid».

Sargvere mõis: kl 18–19 rännak mööda legendide rada, vastavates kostüümides tegelased jutustavad ja loevad kohalikke mõisa- ja külalegende; kl 19–20 rahvatantsutund, mõisa saalis õpetab mõisapreili Karoliine kauneid tantse; kl 20–21 põnevus-seiklusmäng lastele «Mõisapreili Eliise ehtelaeka otsimine» pargis, vihma korral häärberis, läbiviijad mõisa narrid; kl 21–22 võistlusmäng «punahärra vibulaskmine», korraldab ülemjäägermeister. Käsitöötoas juhendab peremamsel Mathilde kangastelgedel vaiba kudumist.

Aravete külamuuseum: «Öös juhtub mõndagi», kl 17–20.30 tutvume muuseumiga, proovime kasutada ajaloolisi tööriistu, mängime vanu mänge; kl 20.30–21 maitseme omaküpsetatud maiustusi; kl 21–22 Sääsküla külateatri etendus; kl 22 muuseumiviktoriin nähtust; kl 23 muuseum sulgeb uksed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles