Susan Boyle'il diagnoositi Aspergeri sündroom

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Susan Boyle
Susan Boyle Foto: SCANPIX

Lauljatar Susan Boyle avalikustas, et tal on Aspergeri sündroom, mis on autismi üks vorme.

52-aastane Boyle rääkis ajalehele Observer, et ta käis aasta tagasi spetsialisti juures, kes ütles talle, et tal on Aspergeri sündroom ja üle keskmise IQ.

Susanil oli lapsena õpperaskusi ning talle öeldi siis, et ta sai sündides hapnikupuudse tõttu ajukahjustuse. Tal oli koolis raske ning teda kiusati.

«Olen alati teadnud, et mulle pandi ebaõiglane silt külge. Nüüd mõistan selgemalt, mis minuga valesti on, ja tunnen suurt kergendust ning suhtun endasse vabamalt,» ütles Boyle.

Boyle, kes saavutas ülemaailmse tuntuse 2009. aastal Briti talendisaate prooviesinemisega, võitis fännide südame võrratu lauluhääle ja tagasihoidliku olekuga. Ta on üle maailma müünud 14 miljonit plaati.

Boyle'il on probleeme olnud kuulsusest tuleneva survega ning ta sattus varsti pärast talendisaates osalemist kurnatuse tõttu ravile.

Lauljatar rõõmustab, et tema ja teised mõistavad nüüd paremini raskusi, mida ta igapäevaselt kogeb.

«Mul on suhte- ja suhtlemisraskus, mis tekitab palju ängi. Kui inimesed oleksid minuga veidi kannatlikumad, oleks see suureks abiks,» sõnas Boyle. «Aspergeri sündroom ei defineeri mind. See on asi, millega pean elama ja toime tulema. Kuid tunnen end nüüd palju vabamalt. Inimesed mõistavad nüüd paremini, kes ma olen ja miks ma teen asju, mida mõnikord teen.»

Aspergeri sündroom on üks autismi spektri häiretest, millele on iseloomulikud raskused sotsiaalses suhtlemises ning stereotüüpsed püsivad, korduvad, sihitud, rituaalsed huvid ja tegevused. Aspergeri sündroom on eristatav teistest autismispektrihäiretest selle poolest, et aspergeriga isikutel puudub üldise keelelise või kognitiivse arengu pidurdumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles