13 riigis võib jumala eitamine tuua kaasa surmanuhtluse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13 riigis võib jumala eitamine tuua kaasa surmanuhtluse. Fotol moslemid palvusel
13 riigis võib jumala eitamine tuua kaasa surmanuhtluse. Fotol moslemid palvusel Foto: SCANPIX

Ateismi seisukohast ei ole jumalat olemas. Ateismi väljanäitamine võib olla eluohtlik mitmes Aafrika ja lähis-Ida riigis.

Sellel nädalal avaldas ÜRO raporti ateismi ja jumalasalgamise mõjudest riikides, kirjutab AFP.

Raporti koostamisse oli kaasatud International Humanist and Ethical Union (IHEU).

«See raport näitab, et suures osas riikides ei austata ateiste ja teisitimõtlejaid hoolimata sellest, et nad on allkirjastanud ÜRO inimõiguste lepingu, mille kohaselt kõikidesse tuleb suhtuda võrdselt,» sõnas IHEU esindaja Sonja Eggerickx.

Raporti kohaselt on maailmas 13 riiki, kus jumala või riigi ametliku usu eitamine võib eluohtlik olla ning isegi surmanuhtlusega lõppeda.

Ateistile võidakse surmanuhtlus määrata Afganistanis, Iraanis, Malaisias, Maldiividel, Mauritaanias, Nigeerias, Pakistanis, Kataris, Somaalias, Saudi-Araabias, Sudaanis, Jeemenis ja Araabia Ühendemiraatides.

Nende riikide ühiseks jooneks on, et need kõik on islamiriigid.

Raportis tõstetakse esile veel, et demokraatlikuks peetavates lääneriikides tuleb ette kodanike õiguste rikkumist, kui tegemist on ateistidega. Neis riikides võib jumala pilkamise eest saada vanglakaristuse.

Raportis mainitakse eraldi Indiat, kus politsei ei uuri meelega ateistide surmi, kuna need isikud on riigi silmis kuritegelikud.

Kõige paremad väljavaated on ateistidele USAs. Samuti on usukäsitlus üsna vaba Lõuna-Ameerika riikides Brasiilias ja Uruguays. Neile lisati veel ka Jamaica.

Uuringus vaadeldi ateistide olukorda 192 ÜRO liikmesriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles