Putin võrdsustas Cromwelli ja Stalini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin pidas eile 2013. aastat kokkuvõtva pressikonverentsi, kus ta rääkis erinevatel teemadel, tõi fakte ajaloost ja viskas nalja.

Jutuks tuli ka Inglismaa puritaan, monarhia kukutaja Oliver Cromwell ning Nõukogude Liidu juht Jossf Stalin, edastab Daily Mail.

Putini sõnul olid need mõlemad mehed diktaatorid ning nad olid samasugused.

Pressikonverentsil küsiti, et millisele Nõukogude Liidu juhile tuleks ausammas püstitada, vastas Putin Stalini ja Cromwelli võrdlusega.

«Kuidas Cromwell Stalinist erineb? Oskate öelda? Mitte mingil viisil. Liberaalsest vaatenurgast on Cromwell samasugune verine diktaator,» lausus Putin.

Putin rääkis pressikonverentsil soovist osade Nõukogude Liidu liidrite ausambad uuesti püstitada. Nõukogude aja taga igatsejad loodavad, et Moskvasse kerkib uuesti ausammas Stalinile.

Putin võrdles seda sammu Londonis parlamendihoone juures oleva ausambaga, mis on pühendatud Cromwellile.

Cromwelli kohta, kes allkirjastas kuningas Charles I hukkamiskäsu ja kellest sai Inglismaa, Šotimaa ja Iirimaa lordprotektor, sõnas Putin: «Ta oli üsna äraandlik tegelane. Samas mängis ta Briti ajaloos üsna mõjuvõimsat rolli. Ta monument on aga ikka alles ning keegi ei kipu seda maha võtma».

Putin jätkas, et põhirõhk ei ole sümbolitel, vaid sellel, kuidas erinevaid ajalooperioode tõlgendatakse.

Ajalooallikate andmetel hukkus Stalini režiimi ajal näljas, vangistuses ning Teises maailmasõjas umbes 40 miljonit inimest.

Inglismaa kodusõjas (1642 – 1651)  ning Cromwelli brutaalses sõjalises kampaanias Iirimaale hukkus umbes 300 000 inimest.

Putini arvates oli Nõukogude Liidu lagunemine 20. sajandi üks suuremaid tragöödiaid.

Lisaks Dtalinile tahetakse Moskvasse püsti panna monument ka Nõukogude Liidu kunagisele luurejuhile Feliks Džersinskile.

Briti parlamendihoone juurde püstitati skulptor William Thornycrofti loodud Cromwelli kuju 1899. aastal. Pooldajad ja vastased jagunesid kaheks ning on seda siiani.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles