Clint Eastwood: olen pehmemate teemade juurde jõudnud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Clint Eastwood
Clint Eastwood Foto: SCANPIX

Mai lõpus 80. juubelit tähistava Hollywoodi näitleja ja režissööri Clint Eastwoodi sõnul on ta filmidesse pehmemad teemad tulnud.

Eastwood lisas, et ta karjääri algusaja vesternid tõid talle naistemehe ja macho-kuulsuse, kirjutab Variety.

 Eastwoodi kinnitusel on aastad oma töö teinud ning temast on saanud napisõnaline, kindlakäeline režissöör, kes samas annab näitlejatele ruumi ning lubab neil oma nägemusega lagedale tulla.

 «Vesterne tehes nägin, et metsikutele hobustele liiga vali heli ei meeldinud. Kui võtteplatsil liiga valjuhäälselt «action» hüüti, sündis kaos. Sama kehtib ka näitlejate kohta. Nad keskenduvad stseenile ja lausetele, kuid megafonist karjutav võib juba ette kõik ära rikkuda,» selgitas Eastwood.

 Režissööri sõnul on vaikse häälega rääkimine ja vaikuse nautimine lausa omaette kunst.

«Hea režissöör jälgib oma meeskonda ja vaatab, mis toimub. Kuid lõplikud otsused langetab siiski ainuisikuliselt. Mõnikord võib režissöör liiga palju rääkida ja oma nägemust peale suruda. Selle tõttu ma näitlejatele eriti ettekirjutusi ei tee. Loodan oma instinktidele ja soovitan neil sama teha. Üks nõudmine on aga kindel – kodutöö peab olema tehtud,» jätkas legendaarne filmitegija.

 Clint Eastwoodi tee Hollywoodi tippu ei olnud kerge. Töölisperekonnast pärit Eastwood õppis pärast sõjaväeteenistust Los Angelese ülikoolis majandust. Õpinguaastatel panid ta head välimust tähele filmitegijad.

Pärast lugematuid katseesinemisi ja väikeosi sai ta lõpuks rolli Metsiku Lääne sarjas «Rawhide».

Sellele järgnesid Itaalia režissööri Sergio Leone niinimetatud spagetivesternid: «A Fisful of Dollars», «For A Few Dollars More» ja «The Good, the Bad and the Ugly».

Need filmid tõid talle Euroopas kuulsuse. Samuti ta rõivad ning sigareti suitsetamine.

 «Ma tegelikult ei ole kunagi suitsetanud. Imiteerisin suitsetamist, kuna see andis siis mulle sobiva imidži,» selgitas Eastwood.

 Ta jätkas, et ei saanud režissöör Sergio Leonega otse suhelda, kuna ei osanud itaalia keelt.

 «Ma jälgisin võtteplatsil tähelepanelikult, mida võttegrupi erinevad liikmed tegid. Õppisin sel ajal üsna palju filmide tegemise kohta,» lisas Eastwood.

 Don Siegeli film «Dirty Harry» sai üle maailma suure menu osaliseks. Seal kehastas Eastwood San Francisco küünilist polisteiuurijat Harry Callahani. Sellele tehti neli järjefilmi.

 Esimese Oscari sai Eastwood 1993. aastal filmi eest «Unforgiven». See on läbi aegade suurima menu osaliseks saanud vestern.

«Filmistuudio oli selle filmi vastu. Seda peeti liiga jõhkraks, kuid mulle stsenaarium meeldis. See linateos lõhkus Metsiku Lääne kangelase müüdi. Mõtlesin, et see on minu viimane cowboy-lugu,» lisas Eastwood.

 Filmitegija sõnul on ta vanemas eas pehmemaid väärtusi hindama hakanud.

«Koos vananemisega olen leidnud tasakaalu. Suudan jagada end töö ja pere vahel. Nooremana reisisin ma pidevalt ringi, kuid nüüd tahan olla koos oma 13-aastase tütre Morganiga,» lausus näitleja.

 Morgan Eastwood on Clint Eastwoodi ja ta 44-aastase teletoimetajast abikaasa Dina Ruizi laps. Eastwoodil on varasematest suhetest nelja erineva naisega kuus last.

Clint Eastwood saab 80-aastaseks 31. mail.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles