Miks astronaudid ei saa friikartuleid praadida?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid
Friikartulid Foto: SCANPIX

Astronaudid vajavad vahel ka enda toiduga hellitamist, kui ollakse Maast väga kaugel.

Astronautidel on küll kosmoselaevades ja Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) toitu küllaldaselt, kuid see ei ole selline nagu kodutoit, edastab Daily Mail.

Kui üks Venemaa kosmonaut ütles pärast ISSi ekspeditsiooni, et ta oleks seal tahtnud saada friikartuleid, hakkasid Kreeka teadlased uurima, kas see oleks võimalik.

Friikartulite valmistamise katseid finantseeris Euroopa kosmoseagentuur (ESA).

Uuring näitas, et kui ISSil tahetakse friikartuleid teha, siis need jäävad vedelad, mitte krõbedad.

Thessaloniki Aristotelese ülikooli teadlane Thodoris Karapantsios alustas katsete seeriat sellega, et küpsetas friikartuleid hiiglaslikus tsentrifuugis hüpergravitatsiooni tingimustes, mis tähendab seda, et seal oli gravitatsioon suurem kui Maal tegelikult on.

Ta leidis, et sellistes tingimustes saadi ideaalselt krõbedad kartulid.

Teadlase arvates tuleks astronautide ja kosmonautide jaoks luua friikartulite tegemise masin, milles oleksid Maa gravitatsioonile või hüpergravitatsioonile vastavad tingimused.  

Karpantsiose sõnul gravitatsiooni puudumisel kartulid ikkagi pudrustuvad mitte ei pruunistu.

ISSil võib kartulite valmistamine üldse problemaatiline olla, sest nii praadimine kui keetmine nõuavad konvektsiooni, mis on aine liikumisega kaasnev soojuse levimine vedelikus.

Konvektsiooni aga ei teki gravitatsiooni puudumisel ja selle tõttu ei saa ka friikartuleid, millel oleks kõrbe koorik.

Maal vedeliku ja õli liikumine mõjutab, kuidas toit valmib. Maal tõuseb anuma põhjas olev kuum vedelik üles, kuna ta ei ole nii tihe, kui jahedam vedelik ülal.

Teadlased on hakanud uurima, kuidas Marsil kolooniat luua, kuid seni ei ole veel suudetud lahendada, kuidas valmistada gravitatsiooni puudumisel friikartuleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles