Prantsusmaa keeldus Itaaliale «Mona Lisat» tagastamast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mona Lisa
Mona Lisa Foto: Wikipedia.org

Itaalias asuv Firenze esitas Prantsusmaa võimudele palve tagastada kuulus maal «Mona Lisa» paika, kus see algselt maaliti.

Rohkem kui 200 aastat on see Leonardo da Vinci maal olnud Prantsusmaal, kus seda saab näha Louvre´i muuseumis, kirjutab The Local.

Firenze tahtis esmalt saada maali, mis itaalia keeles kannab nime « La Gioconda» vaid näitusele.

Firenzes tähistatakse kuulsa maali taasleidmise sajandat aastapäeva. «Mona Lisa» varastati 1911. aastal ja see jõudis Louvre´isse tagasi 1913. aastal.

Firenzes on kogutud juba 150 000 allkirja, millega nõutakse maali tagastamist.

Prantsusmaa kultuuripärandi ameti juhi Vincent Berjot`sõnul on selle kuulsa maali teise riiki viimisega mitmeid dokumentatsiooni- ja tehnilisi probleeme.

«See maal on tihedalt seotud Louvre´i muuseumi hea mainega. Seda muuseumi külastavad aastas miljonid inimesed ning me ei saa jätta neid sellest ilma,» selgitas Berjot.

Maailma üks kõige kopeeritumaid kunstiteoseid valmis aastatel 1503 – 1506.

Arvatakse, et da Vinci kujutas sellel Firenze jõuka siidikaupmehe Francesco del Giocondo naist Lisa Gerhardinit.

Selle maali sai Prantsuse kuningas François I kingituseks ning alates sellest on see olnud Prantsusmaal.

Pärast Prantsuse revolutsiooni 1797 paigutati see Louvre´isse. Selle seal hoidmine on olnud üsna keeruline, kuna kuulsat maali on tahetud varastada ja on varastatudki.

See maal langes varguse ohvriks 21. augustil 1911. aastal. Esmalt kahtlustati kuulsat luuletajat Guillaume Apollinaire´i. Ta isegi arreteeriti ja kuulati üle. Ta püüdis juhtumi ajada sõbra, Hispaania päritolu kunstniku Pablo Picasso kaela. Lõpuks loobus politsei asitõendite puudumisel mõlema mehe vastu esitatud süüdistustest.

1913. aastal paljastus, et varguse taga oli Itaalia päritolu Louvre´i töötaja Vincenzo Peruggia. Peruggia sõnul varastas ta maali, kuna tema arvates kuulub see Itaaliale.

Ta tabati, kui ta püüdis maali müüa Firenze Uffizi galeriile. Maal tagastati Prantsusmaale ja Peruggia sai kuue kuu pikkuse vanglakaristuse.

Louvre`i esindajad ei soovinud nüüdset «Mona Lisa» tagasi nõudmist kommenteerida.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles