Ameeriklased vallutavad suvepealinna

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval näeb Pärnu tänavatel ameerika autode kruiisi.
Laupäeval näeb Pärnu tänavatel ameerika autode kruiisi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sel laupäeval toimub Pärnus järjekordne Ameerika autode kokkutulek, mis keskendub tänavu Ford Mustangite tutvustamisele ja liiklusohutusele.


Ürituse “Elu nagu Ameerikas” korraldaja Janek Riik märkis, et Pärnusse oodatakse kuni 150 Ameerika autot.

“Peamiselt tullakse Eestist, aga tean, et tulijaid on ka Soomest,” rääkis Riik. “Kahjuks jätavad paljud tulemata majandusliku seisu tõttu. Välismaalt ei saa kutsuda, sest pole neile midagi vastu pakkuda, ka on tänavu Pärnu tänavad tänavu üsna kohutavas seisus ja üles kaevatud.”

Ameerika autod kogunevad Pärnu sadama platsile kella 11ks laupäeva hommikul, enne seda võib suure tõenäosusega kohata Eesti maanteedel autode kolonne.

“Tallinna seltskond peaks koos tulema ja Tartu ning Viljandi rahvaski koguneb tavaliselt enne Pärnusse sõitu. Samuti võib tekkida kolonn Pärnu-Haapsalu suunal,” teadis Riik.

Möllu saab pärastlõunani

Üritus algab ametlikult keskpäeval ja ameeriklasi saab Pärnu sadamas uudistada kella 15ni.
“Sadamaplatsil saavad inimsed autosid uudistada, teeme natuke show’d,” rääkis Riik. “Nagu tavaks, toimub autode näitus, valitakse ilusaimad autod Fomoco, Mopar ja GM valikust ning autasustatakse neid margikohaste meenete ja vajalike vedelikega.”

Ford Mustang Club Estonia esitleb eri põlvkondade Mustangeid ja klubi liikmed jagavad huvilistele autode kohta selgitusi. Valitakse atraktiivseim Mustang, millele langeb osaks au olla rongkäigu esimene auto.

Liiklusohutuse õppetunni annab Aide autokool, mille turvavööde simulaatoril saab läbi elada autoavarii ja vaadata, kuidas maa ja taevas kohad vahetavad. Esineb Silver Wheels tantsutrupp ja saab teha proovisõite Dodge Yourney ning Chevrolet Cruize'i roolis.

Pärast seda suunduvad autod kruiisile marsruudil sadam-Akadeemia-Rüütli-Aia-Tammsaare pst-mudaravila-Supeluse-Ringi-Mere pst-kuursaal.

“Valisime selle marsruudi, et võimalikult vähe lüüa linnaliiklust uppi,” seletas korraldaja. “Eelmisest aastast on kogemus, et kui esimene auto jõudis Aia tänavale sõjakomissariaadi juurde, oli viimane alles sadamas. Sellist kolonni ei saa suunata tiheda liiklusega tänavatele. Aga heameel on taas läbida Rüütlit. Linn ehitas ilusa tänava valmis, mis on aga kaotanud oma värskuse. Linn võikski mõelda, et korraldada seal rohkem karnevale ja teisi sarnaseid üritusi, milleks võiks Rüütli tänav hästi sobida.”

Kell 17 toimub ameeriklastele esimest korda “Rauaralli”, mis on ülesannetega sõit mööda Pärnut. Täpsed reeglid ja marsruudi avaldab korraldaja alles laupäeval.

Ameerika autode kokkutuleku afterparty'd toimuvad laupäeval Pärnu kuursaalis ja klubis Bravo. Kuursaalis teevad muusikat Boogie Company ja DJ Maanus Metsik, Bravos on puldis DJ Marek Talivere ja peolisi ohjavad kelmikad naispolitseinikud.

Ootab palju uudistajaid

Korraldaja teatel üritab ta üritust üha enam pärnakate mällu söövitada.

“Teeme üritust nii, nagu teeme, sest pärnakad ei teadvusta seda veel enda jaoks korralikult,” märkis Riik. “Näiteks Haapsalu üritusel on kruiisi ajal tänavad rahvast täis, Pärnus koonduvad inimesed siiski peamiselt sadamasse. Aga Pärnuski on huvi ürituse vastu aasta-aastalt kasvanud. Eelmisel aastal läks meil asi ilma taha. Tänavu tõime kokkutuleku hilisemale ajale ja ilm on mullusest kõvasti parem.”

Vanade autode kokkutulek toimub Pärnus neljandat korda. Viimased kolm aastat on üritus toimunud nime all “Elu nagu Ameerikas”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles