USA palus põliselanikelt andeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlisameeriklane  senaator Sam Brownbacki kõne kuulamas
Põlisameeriklane senaator Sam Brownbacki kõne kuulamas Foto: SCANPIX

USA  palus Põhja-Ameerika põlisrahvastelt andeks neile tehtud ülekohtu ja vägivalla pärast.

Vabariiklasest senaator Sam Brownback luges kongressi vabandused ette Washingtonis toimunud üritusel, millel osalesid tšerokii, choctaw, creek, sisseton-wahpeton ja pawnee hõimude esindajad, kirjutab foxnews.com.

«USA tunnistab end süüdi aastasadu kestnud maaröövimises, manipuleerivas poliitikas ja lepingute rikkumises ning palub andeks põliselanike vastu suunatud vägivalla, manipuleerimise ja eiramise pärast,» seisis kongressi koostatud dokumendis.

Tšerokii hõimu pealik Chad Smith sõnas, et põliselanikud ei ole enda ees vabandamist nõudnud, kuid nad oskavad seda žesti hinnata.

«Vahel on raske andeks paluda, teinekord aga raske andeks anda. Kui aga mineviku erimeelsused kõrvale jätta, siis on järgmine küsimus, kuidas paremini läbi saada ja toime tulla? See on suur väljakutse,» nentis Smith.

Senaator Brownback tegeles indiaanlaste ees vabandust palumise teemaga alates 2004. aastast. 2009. aastal kiitsid nii alamkoda kui ka senat vabandamisplaani heaks. President Barack Obama allkirjastas selle möödunud aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles