Jaapanlane on oodanud 45 aastat hukkamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iwao Hakamada
Iwao Hakamada Foto: Amnesty International

Väidetavalt on maailmas kõige kauem surmanuhtlust oodanud inimene jaapanlane Iwao Hakamada.

Ta on oma hukkamist oodanud 45 aastat ning 30 aastat oli ta üksikvangistuses, kirjutab news.com.au.

Kohus mõistis mehe surma 1968.aastal nelja inimese tapmise eest. Endine poksija, kes on nüüd 77-aastane, on seega kõndiv laip.

Jaapanis ei tea hukatavad, millal nende kord kätte jõuab.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International arvates on Hakamada tegelikult süütu. Ta olevat tapmised omaks võtnud pärast piinamist.

Amnesty andmetel ei olnud piisavalt tõendeid, et jaapanlast süüdi mõista. Politsei kuulas meest üle kolme nädala jooksul iga päev 14 tundi ja seda ilma advokaadi juuresolekuta.

Pärast mehe süüdi mõistmist astus üks tema üle kohut mõistnud kohtunik tagasi ning teatas, et süütu mehe süüdi mõistmine tekitas temas südametunnistusepiinu.

Iwao saab sellele nädalal teada, kas kohus on nõus ta juhtumi uuesti läbi vaatama. Kui kohus on nõus, siis on see ta viimane võimalus oma süütust tõestada. Kui aga mitte, siis võidakse ta hukata juba lähiajal. Samas ei tea ta, millal.

Amnesty arvates ei ole selle jaapanlase vaimne tervis enam kuigi hea, kuna ta oli väga pikka aega üksikvangistuses.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles